Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Egy olyan problémakörben szeretném megtudni az ön, illetve kormányának a véleményét, amely több millió magyar felnõtt és gyermek egészségét drámai módon veszélyezteti. A dohányzásról van szó.

A szakemberek szerint Magyarországon évente 30 ezer ember hal meg dohányzás következtében idõ elõtt. A mai Magyarországon az egy fõre jutó cigarettafogyasztás a nyugat-európai átlagnak több mint másfélszerese, és egy felmérés szerint a felnõtt lakosság több mint harmada rendszeres dohányos. Ön is és Horn Gyula miniszterelnök úr is személyesen tapasztalhatta külföldi útjai során, hogy a fejlett országok parlamentjeiben - amelyeket mintaként állítunk magunk elé -, és számos helyen az összes középületben tilos a dohányzás. Ezzel szemben nálunk nem tudok hasonló szabályozásról, de még kísérletrõl sem.

A cigarettaértékesítés bevételein ugyanakkor a kormányok Nyugaton is osztoznak a dohánytermelõkkel. Az ön kormányának tavaly a cigaretta hazai értékesítésébõl mintegy 55-60 milliárd forint bevétele származott.

Kérdéseim mindezek tükrében a következõk:

1. Igaz-e az a megállapítás, hogy a dohányzás okozta egészségügyi kiadások számszerûsítésére egyetlen egzakt vizsgálatot sem végeztek? Ha igaz, miért nem? Egyúttal kérdezem, hogy megfelel-e a valóságnak az a megállapítás, hogy ezen költségek - nem beszélve a közvetett károkról - éves szinten meghaladják a bevételeket.

2. Igaz-e, hogy a nemdohányzók egészségét is súlyosan károsító dohányfüst ellen a mai jogszabályok szinte semmilyen védelmet nem adnak?

3. Kezdeményezte-e eddig a kormány, hogy a középületekben és a kormányhivatalokban ne lehessen dohányozni a nemdohányzók személyiségi jogainak és egészségének védelme érdekében? Ha nem kezdeményezte, akkor miért nem?

4. Mennyit kíván költeni a dohányzásellenes kampányra és prevencióra a Horn-kormány ebben az évben? Miért csak ennyit? (Derültség.)

Eredetileg a miniszterelnök úrtól kérdeztem volna, de sajnos, a miniszter úr személyében is igaz: kíván-e személyes példával elöljárni?

Köszönöm szépen, és érdeklõdéssel várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage