Magyar Bálint Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MAGYAR BÁLINT mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Asszony! Valóban, nehéz kérdés az, amit feltett, hiszen a színházi élet biztonságának megteremtése - finanszírozása és jogbiztonságának megteremtése - mindnyájunk közös feladata.

A mûvelõdési tárca egy újfajta finanszírozási rendszert vezetett be ettõl az évtõl, nevezetesen azt, hogy a színházak létesítményfenntartási, mûködésfenntartási összegét központilag folyósítja, ez az önkormányzatokhoz kerül. Ez körülbelül 2,4 milliárd forint ebben az évben az önkormányzati fenntartású színházak esetében.

(16.10)

Ez szolgáltatja a színházak fenntartásának körülbelül a 60-80 százalékát. Ez az önkormányzatoktól függ, hiszen egy további 800-900 millió forintot, amelyet szintén a költségvetés folyósít, annak arányában osztanak szét, hogy mennyit adnak hozzá az adott önkormányzatok.

Ha az önkormányzatok egy adott színházi épületben nem kívánnak színházat fenntartani, akkor természetesen ez az összeg sem áll a rendelkezésükre, úgyhogy ez áttételesen egy meglehetõsen erõs ösztönzõ erõ arra, hogy az adott színházakban továbbra is színielõadások szülessenek, a közönség színielõadásokat láthasson.

A Fõvárosi Önkormányzat két évvel ezelõtt írta ki a pályázatot és a pályázat nyertese Csiszár Imre volt, õ nyerte el négy évre azt a lehetõséget, hogy igazgassa ezt a színházat, ugyanakkor párhuzamosan ettõl az évtõl, '96 õszétõl kezdve megindulnak a rekonstrukciós munkálatok is, másfél milliárd forint erejéig.

Valóban nehéz kérdés, amit ön feltett. Ebben a helyzetben egy korábbi, egy kellõen át nem gondolt döntés egy újabb rossz döntést okozott, olyan döntést, amelyben rossz és rosszabb döntések között lehetett választani.

A Fõvárosi Önkormányzat lényegében egyfajta budapesti színházi rekonstrukció, a színházi struktúra megváltoztatása igényével döntött úgy, hogy most nem hosszabbítja meg a társulat szerzõdését. A színház épületét ugyanakkor felújítják, és feltehetõen színházi elõadások lesznek a jövõben is ebben az épületben. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage