Komáromi István Tartalom Elõzõ Következõ

KOMÁROMI ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A választókörzetemben lévõ Lajosmizse város polgármestere levélben fordult hozzám hto-kompenzáció rendezésének ügyében. E Házban már többször hangzott el interpelláció és kérdés is ez ügyben. Lehet, hogy egy kicsit furcsa lesz, amit én kérdezek, mert teljesen más megvilágításban fogja ezt a dolgot ismertetni.

A hivatal feladatkörébe tartozik a hto-kompenzáció állampolgárok részére történõ kiutalása. A jelenlegi támogatási rendszer azonban sok visszaélésre ad lehetõséget, nem beszélve arról, hogy a 100 forintos hto-árak, ami most 104,90, lehet, hogy a jövõ héten már 110 fölött lesz, elképzelhetetlen a háztartások fûtése ezzel a tüzelõanyaggal. A valójában nem rászoruló, szemfüles állampolgárok számára ismét egy kiskapu, egy kijátszásra lehetõséget adó rendszer mûködik.

A jelenlegi gazdasági viszonyok mellett úgy gondolom, nem megengedhetõ, hogy az állami költségvetés értelmetlenül és nem hatékonyan súlyos milliárdokat dobáljon ki az ablakon. Nem megengedhetõ az sem, hogy a racionalitást nélkülözõ, életképtelenné vált rendszert mesterségesen továbbra is életben tartsuk. Talán helyesebb lenne, ha a pénzösszegeket a fûtés korszerûsítésére, támogatásokra és a valóban rászorulók, de nem hto-val fûtõk fûtési költségeinek kiegészítésére lehetne felhasználni.

Miniszter Úr! Kérdezem ezek után, készül-e a tárca e probléma felülvizsgálatára, kedvezõbb megoldások kidolgozására és bevezetésére, a valóban rászorulók súlyos fûtési költségeinek kompenzálására. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage