Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban, az utóbbi idõben több átvilágítás történt az Ikarusnál éppen azért, hogy ne járjon úgy, mint mondabeli névadója és az elmúlás helyett a fennmaradás lehessen a cél.

Sajnos az átvilágítások makacs, száraz adatokat eredményeztek. Azt mutatták, hogy jelentõs veszteséget hozott 1994 óta a cég tevékenysége. Az akkor kialakított válságkezelési program arra a hipotézisra épült, hogy évente 2500-3000 autóbusz gyártására és eladására lesz piaci lehetõség.

Ezzel szemben 1994-ben csak 1574 darabot sikerült értékesíteni, és '94-ben jelentõs veszteség alakult ki, felszámolási helyzettel fenyegetett az év végén.

Ennek a megakadályozására több intézkedés történt a kormányzat, illetve az ÁPV Rt. részérõl, többek között hárommilliárd forint hitel felvételéhez a kormány garanciát adott.

A kedvezõtlen pénzügyi helyzet ellenére került meghirdetésre a pályázat nemzetközi befektetõk részére. Pont ezt kívánta lehetõvé tenni a pénzügyi segítség. Sajnos ez az elsõ pályázat '96 februárjában eredménytelenül zárult, jelenleg egy újabb privatizációs kísérlet elõkészítése, illetve végrehajtása folyik.

A '96. évi várható megrendelések is csak 1100 darab autóbuszt jelentenek, ami 1600 fõ foglalkoztatását teszi racionálisan lehetõvé.

A '96. áprilisi létszám ezzel szemben 2906 fõ. Ebbõl az következne, hogy csökkenteni kell a létszámot, de ezt a közgyûlés '96. május 15-én tárgyalja csak meg a '96. évi üzleti terv elfogadásakor, és ekkor dönt az esetleges létszámcsökkentésrõl, illetve a vele járó intézkedésekrõl.

Én arról szeretném biztosítani, hogy mind az ÁPV Rt. munkatársai, mind a velük együtt dolgozó külsõ szakértõk célja, hogy a nagy múltú céget sikerüljön megmenteni mûködõtõke bevonásával, és ily módon a dolgozók lehetõleg minél nagyobb része munkahelyét meg tudja tartani. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

(16.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage