Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Mindenekelõtt visszaigazolom, hogy Suchman Tamás miniszter úr '95 márciusa óta valóban sokféle levelet kapott, amely egyaránt ezt a 15 ezer aranykorona értékû termõföld kárpótlási célú kijelölését kérte.

Ezekre a levelekre az ÁPV Rt. ügyrend szerint illetékes igazgatója válaszolt, elsõsorban felvilágosítást nyújtó, s a kérelem elbírálását elõsegítõ okmányok felsorolását tartalmazó levelekben, ahol valóban egy szempontként szerepelt az is, hogy, idézem: "a döntésben természetesen mérlegelésre kerülnek a Berettyó Rt. termelésre, foglalkoztatási helyzetére és privatizáltságának helyzetére vonatkozó érvek is" - melyet nehéz bíztatásként értékelni.

A Berettyóújfalui Állami Gazdaság használatában volt termõföldeken mûködõ és a volt ÁG dolgozóiból, és nemcsak a vezetõkbõl alakult kft.-k a decentralizált privatizáció során azzal a feltétellel vásárolták meg a volt ÁG-területet, hogy az államtól bérelhetik a tevékenységükhöz szükséges földterületet a nagyüzemi sertéstelep s az egyéb létesítmények üzemeltetéséhez. Ezért kötött földhaszonbérleti szerzõdést az ÁVÜ az Agrokvalit Kft.-vel, hogy a környék 72 családjának a megélhetését továbbra is biztosítani lehessen.

Ezek után a konkrét kérdésre válaszolva tájékoztatom, hogy a kérelemre megszületett a döntés, amit miniszter úr ez év február 29-én írt alá, s valószínûleg az ön kérdésének beadásával egy idõben vagy egy-két nappal késõbb kaptak meg az érdekeltek. Bár a tartalmára most kérdezett csak rá a képviselõ úr, írásban nem, szükségesnek tartom elmondani, hogy kérelemnek miniszter úr az elõzõekben elmondottak alapján sajnos, nem tudott eleget tenni. A döntést magyarázó további érveket Lakos László miniszter úr már elmondta Barkóczy Gellért képviselõ úr '95. december 19-én és Pancza István képviselõ úr '96. február 6-án elhangzott interpellációjára adott válaszában, ezért azokat nem ismétlem meg. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage