Kövér László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Azzal kapcsolatban szeretnék ügyrendi megjegyzést tenni elsõsorban elnök úrnak, kérés formájában, ami az utolsó interpelláció kapcsán történt.

Bár nem vagyok fogadatlan prókátora senkinek, és szeretném elkerülni azt a látszatot, hogy Torgyán Józsefet védendõ szólalok fel ügyrendi kérdésben, mindenesetre szeretném aláhúzni azt: függetlenül attól, hogy egy képviselõvel mennyire értünk egyet általában véve vagy egy adott konkrét kérdés felvetése kapcsán, minden, ebben a Házban ülõ képviselõt megilleti az elnök részérõl a tisztességes, egyenlõ bánásmód lehetõsége és joga. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.) Márpedig nem elõször fordul elõ az az eset, hogy elnök úr Torgyán József rovására vagy más ellenzéki képviselõ rovására ironizál, olyan megjegyzéseket tesz, amely harsány kacajt vált ki a kormánytöbbség oldalán. Nyilvánvalóan érzékelik õk is a humorizáló szándékot, azonban ez a szándék - ha megengedi, elnök úr - az ezen az oldalon ülõ képviselõket nemcsak személyükben, akiket érint, hanem általában mint ellenzéki képviselõket, sért.

Szeretném felhívni a figyelmét, elnök úr - különösen önnek, aki nemrégiben nyilatkozatot volt bátor tenni azzal kapcsolatban, hogy önt mennyi sérelem és megpróbáltatás, méltánytalan támadás érte úgymond politikai hovatartozása miatt ellenzéki idõszakban -, hogy ez a helyzet nem jogosítja föl önt arra, bár vitatható, hogy egyáltalán megítélésünk egyezik-e ebben az ügyben, hogy az elnöki pulpitusról megpróbáljon revansot venni. Továbbá figyelmeztetném arra a lehetõségre, hogy a szerencse forgandó: egyszer kormányon, másszor ellenzékben, és még ön is ülhet ellenzéki padsorokban. (Zaj. - Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Ezért tehát szeretném felkérni önt arra, hogy legalább azokban az ügyekben, amelyekben teljesen nyilvánvalóan nem a Házszabály szerint jár el, hanem az ízlését próbálja közkinccsé tenni, és különbözõ képviselõkrõl vagy képviselõk megnyilatkozásairól vallott véleményét közkinccsé tenni, legalább ezekben az ügyekben próbálja magát visszafogni és megpróbálni egy semleges státuszba belehelyezkedni. És azokba az ügyekbe nem szeretnék belemenni, amelyek a Házszabály különbözõ értelmezéseibõl fakadnak, hogy mely ellenzéki képviselõnek mikor nem adja meg a szót teljesen házszabályellenesen. Úgyhogy szeretném elnök urat a jövõben egy pártatlan, tárgyilagos és higgadt, az érzelmeknek nem teret nyitó elnöklésre felkérni.

Köszönöm szépen. (Közbekiáltás az ellenzéki padsorokból: Helyes! - Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage