Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Teljes mértékben egyetértek Kövér László képviselõtársammal, amikor azt mondja, hogy a szerencse forgandó és a szerepek változnak. Ennek megfelelõen elnöki tisztemet mindvégig legjobb tudomásom szerint ennek tudatában végeztem.

Örülnék, ha Kövér László képviselõtársam konkréttá tudná tenni azt a kritikáját, amit ezen kívül megfogalmazott, hogy többször ellenzéki képviselõnek nem adtam meg a szót, házszabályellenesen. Azt csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy képviselõtársam - mint régi képviselõ - tisztában van vele: az a kategória, hogy egy adott szituációban mi házszabályszerû és mi házszabályellenes, rendkívül cseppfolyós és változékony dolog.

Ami pedig a konkrét dolgot illeti: Kövér László képviselõtársam, úgy látszik, rendkívül érzékeny. Nem vitatom, hogy esetleg felesleges volt két mondat, de amit most kifogásol, azzal volt kapcsolatos, hogy Torgyán József képviselõtársunk megismételte az azonnali kérdések során elmondott mondandóját, és itt a Házban hangos moraj támadt, erre azt a megjegyzést tettem, hogy a Házszabály nem tiltja... (Zaj.)... ugyanazt a kérdést felvetni akár azonnali kérdés formájában, akár interpelláció formájában. Nem hiszem, hogy ezzel Házszabályt sértettem. De minthogy képviselõtársam nem házszabályszerûen azt mondta: nemcsak hogy nem fogadja el a választ, hanem vissza is utasítja, azt a megjegyzést tettem, hogy jogilag ebbõl a két megjegyzésbõl - gondolom, ezzel a képviselõtársam is egyetért - csak az egyik, az elutasítás érvényes. Ezt a megjegyzést tettem. Nem hiszem, hogy ezzel bárkit megsértettem volna vagy diszkriminációt kellett volna elszenvedni.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az Országgyûlés alelnökének és jegyzõjének titkos szavazással történõ megválasztása.

Ma a képviselõcsoportok vezetõi aláírták az 1994. június 16-án kötött megállapodás módosítását. A megállapodás szerint az Országgyûlés egyik alelnökének személyére az MDF helyett a KDNP tehet javaslatot.

A képviselõcsoportok egyetértettek abban is, hogy az Országgyûlés továbbra is nyolc jegyzõvel mûködjön. Két-két jegyzõi hely illeti meg az MSZP-t és a Fideszt, egy-egy jegyzõi hely pedig az SZDSZ-t, a Független Kisgazdapártot, a KDNP-t és az MDF-et.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy dr. Szilágyiné Császár Terézia a jegyzõi megbízatásáról lemondott. Engedjék meg, hogy az Országgyûlés és a magam nevében köszönetemet fejezzem ki... (Nagy taps. - Dr. Szilágyiné Császár Terézia a helyén felállva megköszöni a tapsot.).., tehát köszönetemet fejezem ki dr. Szilágyiné Császár Terézia képviselõ asszonynak az Országgyûlés mûködését és az ülést vezetõ elnököket segítõ munkájáért. További képviselõi és bizottsági tevékenységéhez sok sikert kívánok. (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! A mai napon az Országgyûlés alelnökének és a Magyar Demokrata Fórum által jelölt jegyzõnek a megválasztására kerül sor. A másik jegyzõ megválasztására az MSZP képviselõcsoportjának indítványára késõbb kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! A KDNP képviselõcsoportja az Országgyûlés alelnökének dr. Füzessy Tibort, az MDF képviselõcsoportja az Országgyûlés jegyzõjének Tóth Istvánt jelöli. Tájékoztatom önöket arról, hogy a Házszabály értelmében az indítványhoz módosító javaslatot nem lehet benyújtani, arról az Országgyûlés vita nélkül, titkos szavazással határoz.

Tisztelt Országgyûlés! A titkos szavazás a szokásos rendben történik, ennek menetét jegyzõ képviselõtársaim segítségével csak röviden ismertetjük. Képviselõtársaim a Duna-parti folyosón vehetik át a szavazólapokat, a képviselõk neve szerinti ábécé-sorrendben, hat csoportban. Tájékoztatom önöket, hogy a szektoroknál jelöltenként egy-egy, összesen két, különbözõ színû szavazólapot és borítékot vehetnek át. Kérem, hogy a szavazás során használják a folyosó végén elhelyezett szavazófülkéket.

Tisztelt Országgyûlés! Felkérem jegyzõ képviselõtársamat, hogy röviden ismertesse a szavazás szabályait.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage