Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Ennél a blokknál az ajánlás 342. és 343. pontjában tettünk javaslatot - amelyet sajnos a bizottságok nem támogattak - a felsõ korhatár elérése elõtt, a huszonöt éves szolgálati viszony teljesítését követõen a nyugdíj különbözõ összetételû folyósítására. Azért szeretném ezt tisztelt képviselõtársaimnak ismételten megfontolásra ajánlani, mert a legtöbb, általunk ismert nyugat-európai államban a fegyveres erõk tagjai egy meghatározott szolgálati idõ teljesítését követõen jogosultak arra, hogy a szolgálatteljesítést követõen - a most általunk nagyon-nagyon bírált, '71. évi törvényerejû rendelet ezt a részét tartalmazza, itt azonban valamilyen oknál fogva a törvény-elõkészítõk más szempontok figyelembevételével nem adták meg most a lehetõséget arra, hogy aki a huszonöt éves szolgálati viszonyát befejezte, azt követõen jogosult legyen számára a szolgálati nyugdíj. Még összetettebb a probléma akkor, amikor a különbözõ járandóságokat, illetve az 50. év betöltését követõen van ennek a folyósítása. Itt is megfelelõ javaslatot tettünk, azonban az elõterjesztõk ezt a javaslatot nem fogadták el, és a bizottságokban nem kapta meg a szükséges többséget. Köztudott, hogy a fegyveres erõk átalakítása nem fejezõdik be '98-ban, tart bizonyára 2005-ben is, és tart addig, amíg ez a szolgálati törvénytervezet - amikor életbe lép - mûködni fog.

(19.20)

Éppen ezért szükséges volna, pont a stabilitás érdekében, hogy a korábbi törvényerejû rendeletnek ez a pontja - amikor a 25 év szolgálati viszony után jogosult a szolgálati nyugdíjra - megmaradna. Ez egy korszerû, és azt hiszem, a jövõt illetõen is mindenféleképpen olyan elv, amelyet célszerû volna ebben a törvénytervezetben meghagyni.

Kérem tehát tisztelt képviselõtársaimat itt is, hogy esetleges bizottsági módosító javaslatokkal tegyék lehetõvé, hogy ez a törvénytervezetben a továbbiakban szerepeljen. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage