Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Tulajdonképpen mind a két ellenzéki felszólalásnak igazat kell adnom. Kutrucz képviselõ asszony felszólalásában természetesen igaz az, hogy ezt a dolgot most már nem lehet megoldani, mindazonáltal azt gondolom, fontos és helyes az, hogy ez a kritikus gondolat megjelent, nemcsak elõadás formájában, nemcsak a parlamenten kívüli konferencián, hanem módosító indítványok formájában is.

Ami azt a kérdést illeti, mely szerint arról van szó, hogy az illetménytábla '99-es bevezetésével eltolunk egy nehezen megoldható feladatot, ez is igaz. Lehet, hogy a Honvédelmi Minisztériumban kiszámították, hogy mennyibe kerülne ennek az illetménytáblának a bevezetése most. Ezt én egy hónappal ezelõtt kérdeztem meg a Belügyminisztériumban; akkor ott még folytak a számítások. Tehát nem tudom, hogy a Belügyminisztérium vonatkozásában mennyibe kerülne, de egészen biztos, hogy igen sokba, ami egészen biztos, hogy túlhaladná az ország teljesítõképességét.

Nem volna helyes most belebonyolódni abba az ízetlen vitába, hogy mondjuk, a bérszínvonal a Belügyminisztérium köztisztviselõi állományában magasabb-e vagy az ORFK-nál. Tudomásom és ismereteim szerint az utóbbiban, de ez most nem érdekes.

A tény az, hogy egyáltalán nem vagyok biztos benne, - de nagyon szeretném tudni -, hogy van-e az országban olyan pénzügyi szakember, aki biztos lehet abban, hogy '99-ben ez a tábla az inflációs átszámításokkal bevezethetõ lesz, és nem annak nézünk elébe - ami megtörtént a közalkalmazotti törvény kapcsán és bizonyos értelemben a köztisztviselõi törvény kapcsán is -, hogy a törvény olyan távoli ígéreteket tartalmazott, amelyeket nem lehetett teljesíteni akkor, amikor közelebb kerültünk a bevezetéséhez. És talán azt is mondhatom, hogy ez nem kormányfüggõ, mert az elõzõ kormány elkövette ugyanezt a hibát, és ugyanilyen utópia alapján képzelt el egy majdani bértáblát, mint ami most elõttünk fekszik.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage