Sebõk János Tartalom Elõzõ Következõ

SEBÕK JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársak! Elsõ felszólalásomban már jeleztem, hogy az elõterjesztõ hibája honnét ered. De még súlyosabb a tévedése a törvényjavaslat címének a meghatározásánál. Ugyanis olyan gyûjtõfogalmat, gyûjtõelnevezést használ, ami a köznyelvben ugyan él, csak éppen alkotmányilag nem lehet ezt alátámasztani, mert ott ilyen nem olvasható. Márpedig egy törvényjavaslat címének pontosan meg kell határoznia azt, hogy kikrõl vagy mirõl szól az a törvényjavaslat.

Az elõbb már említettem - nem akarok újra az alkotmányból felolvasni -, hogy az alkotmány pontosan definiálja az úgynevezett fegyveres szerveket. Pontosan! És ha én hû akarnék maradni az alkotmányhoz, akkor nekem azt kellett volna javaslatként adni a törvényjavaslat címének, hogy "Törvényjavaslat a fegyveres erõk, a rendõrség és a rendészeti szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról". Ez a pontos meghatározás, mert ez az alkotmányban valóban így szerepel. De a "fegyveres szervek" címként nem fogadható el.

Ha átolvasták a beadott módosító javaslatomat - amirõl az elsõ felszólalásomban szóltam -, láthatták, hogy ott például az 1. § (1) bekezdésénél nem módosítottam az összefoglaló elnevezést, hogy "e törvényben fegyveres szervek", mert belül a törvényben használható az ilyen elnevezés. De véleményem szerint címként ez nem állja meg a helyét. Ezért újra kérem az alkotmányügyi bizottságot - hiszen tudomásom szerint remek jogászok a tagjai - , most már a tények birtokában nézzék meg, hogy igazam van. Én nem akarom döntõbíró lenni, én nem akarom ezt eldönteni, de az én jogérzetem szerint a törvényjavaslat címe is, preambuluma is és 1. § (1) bekezdése is ellentétes az alkotmánnyal. Márpedig ha ellentétes, akkor meg kell változtatni.

Köszönöm szépen a figyelmüket.

(20.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage