Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Köszönöm a szót. A szabaddemokraták nem elõször jelzik, hogy a napirend elõtti felszólalások sokszor nem felelnek meg a Házszabály kritériumainak. Az az ügy, amit például ma Csépe Béla képviselõtársaim ide hozott, valóban országos jelentõségû ügy, de a Házszabály négy kritériumot fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy mi hozható ide napirend elõtt. Ezek között a kritériumok között szerepel az is, hogy az ügynek rendkívülinek, halaszthatatlannak kell lennie. Sajnos a népességfogyással kapcsolatban azt kell mondanunk - ahogy erre a Csépe Béla által közzétett, ismertetett adatok is rámutattak -, hogy krónikus ügyrõl, hosszú folyamatról van szó. Valóban a nyolcvanas évek óta eleje óta vagyunk a természetes fogyás állapotában.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ez tényleg országos jelentõségû probléma. A közelmúltban két olyan parlamenti vitanap is volt, ahol ezek a kérdések szóba jöttek. Tavaly szeptemberben a lakosság egészségi állapotával kapcsolatban tartottunk vitanapot, amikor sok órán keresztül beszélgethettünk ezekrõl a kérdésekrõl, és nagyon sokan éppen ezt a témát érintették. Ebben az évben a családpolitikai vitanap kapcsán kerültek szóba ugyanezek a kérdések, hogy tudniillik sürgõs beavatkozást igényelne a dolog.

De tisztelt képviselõtársaim, azért azzal mindannyiunknak tisztában kell lennünk, hogy egy adott, aktuális kormányzatnak és a képviselõknek a mozgástere ezekben a tartós társadalmi tendenciákban, folyamatokban igen-igen kicsi. A szociális bizottságban épp most készítünk elõ egy olyan országgyûlési határozatot, amelyik a lakosság egészségi állapotának a kedvezõ befolyásolását célozza.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ-frakció soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage