Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Béki Gabriella képviselõtársamnak tökéletesen igaza van. Nagyon gyakran szóba került Magyarország tragikus demográfiai helyzete, illetve az ezzel kapcsolatos folyamatok, például ebben a Házban parlamenti vitanapon, ezenkívül napirend elõtti felszólalások kapcsán is. Hadd mondjam meg, egyrészrõl - mindannak ellenére, hogy egyetértek Béki Gabriellával - örülök ennek, mert pontosan úgy van, ahogy õ mondta: itt a kormányzat cselekvési tere sokkal korlátozottabb, mint ahogy azt általában vélik. Éppen ezért fontos, hogy szinte állandóan napirenden legyen a kérdés, mert valószínû, sõt egészen biztos, hogy sok mindenki, szinte az egész társadalom gondolkodásmódjának, értékrendjének, szemléletváltozásának kell bekövetkeznie ahhoz, hogy ezen a ténylegesen rendkívül elszomorító helyzeten változtatni tudjunk.

Hogy ez mennyire igaz: kormányok hiába tesznek, hiába cselekednek. Magyarországon ma a gyermekvállalási kedv, a szülési hajlandóság magasabb, mint nálunk sokkal jobb helyzetben lévõ országokban, magasabb, mint Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Portugáliában és így tovább, körülbelül Finnország, Belgium és Hollandia születésszámával azonos. Amit a kormány tenni tud, az természetesen az, hogy a mortalitás terén - ami az igen magas népességfogyáshoz hozzájárul és ami a középkorú férfiak halandóságát elõsegíti - megtegyen minden tõle telhetõt. Ezt az egészségpolitikai vitanapon részleteztük, most hadd ne ismételjem meg.

Egy dolgot szeretnék azonban - mivel nagyon rövid az idõm - hangsúlyozni: az egyszerûen nem igaz és nem bizonyítható - ez már többször elhangzott -, hogy a kormányok gyermektámogatási politikája és a szülési kedv között egyenes összefüggés lenne. Az ilyenfajta felvetés, tisztelt Csépe Béla képviselõ úr, egyszerûen nem állja meg a helyét. Nem szabad azt üzenni az embereknek, hogy szüljetek, ha az állam támogatást ad a gyermekekhez. Inkább mást kell mondani: szüljetek, mert a család érték, a gyermek öröm, és az emberi élet csak így lehet teljes.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage