Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt a nyugdíjkorhatár emelését a Horn Gyulának is átadott programjában, az alternatív gazdaságpolitikában értelmetlennek és idõszerûtlennek minõsítette, és ilyennek tartja a mai napig is. Azért fogalmaztunk ekként és azért helyezkedtünk erre az álláspontra, mert a nyugdíjkorhatár tervezett emelése gerjeszti a munkanélküliséget, különösen a pályakezdõ fiatalok körében, akiket ráadásul sújt még az az intézkedés is, hogy ez év közepétõl a munkanélküli-segélytõl megfosztják õket.

Több százezer korengedménnyel nyugdíjba került ember és rokkantnyugdíjas ekként igyekezett a munkanélküliséget elkerülni. Ez tehát átvitt értelemben tovább növeli a munkanélküliek számát, és úgy gondolom, nem kell különösképpen indokolnom, hogy miért növeli a védett kor elõtti korban lévõk reménytelen munkanélküli seregeinek számát ez az intézkedés. Hogy ez a jelenlegi helyzet mennyire abnormálisnak tekinthetõ, azt a különbözõ parlamenti vitákból is meg lehet állapítani, márpedig a munkanélküliek számának növelésével semmiféle abnormális helyzet nem oldható meg.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Világbank egyes vezetõire való utalás is történjék a magyar vezetés részérõl ebben a körben. Ahogy a huszonnégy fejlõdõ ország is tiltakozott az ilyen megközelítés ellen, úgy gondolom, hogy Horn Gyuláéknak sincs lehetõségük arra, hogy a magyar társadalom érdekeivel szembehelyezkedve mások, kívülállók megítélése alapján ilyen tragikus helyzetet idézzenek elõ az országban.

A Független Kisgazdapárt többször kifejtette: ahhoz, hogy errõl a kérdésrõl egyáltalán vitatkozni lehessen, mindenekelõtt át kellene világítani a tb-t, az inflációt visszaszorítani. Úgy gondoljuk, hogy akkor még mindig figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy most a 40 év feletti korosztályok óriási halálozási arányszáma az elégtelen egészségügyi és gyógyszerellátás miatt növekedett. Tehát számos, ezzel összefüggõ tényt kellene kezelni a kérdés megoldásához.

Külön ki kell térnünk az alkotmányos aggályainkra. A Magyar Köztársaság alkotmánya 70/E §-ának (1) bekezdése ugyanis deklarálja az állampolgárok szociális biztonsághoz való jogát. Ez a jog kiterjed örökség esetén a megélhetéshez szükséges ellátáshoz való jogosultságra is. Az alkotmány 70/E §- ának (2) bekezdése szerint a Magyar Köztársaság ezt a jogot a társadalombiztosítás útján és a szociális intézmények rendszerén át valósítja meg. Hivatkozhatnék az Alkotmánybíróság idevonatkozó 26/1993. (AB) számú határozatára, a 43., 44. és 45/1995. számú határozataira; de miután az idõm vészesen fogy, hadd mutassak rá arra az igen lényeges szempontra, hogy Magyarországon a demográfiai adatok szerint a férfiak várható életkora 62 év lesz. Van olyan adat, így a Statisztikai Évkönyv, amely ezt 64 és fél évben állapítja meg. De tény az, hogy a demográfiai adatok a polgárok jogainak csorbulásához vezetõ útra utalnak. Tudniillik gyakorlatilag a nyugdíjkorhatár 62 évre való emelése a a férfiakat kizárja a nyugdíj élvezetének lehetõségébõl, mert az átlagos életkor eddig terjed. Ez a felén túli sérelmen is túlmutat, ezért tehát az Alkotmánybíróság határozata értelmében is a nyugdíjkorhatár ilyen emelése alkotmányellenes. Ezért a Független Kisgazdapárt felemeli ez ellen a szavát.

Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage