Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Itt egy érdekes kettõsségrõl van szó, ugyanis a Fidesz H/2358. szám alatt terjesztette elõ a lényegében hasonló tárgyú indítványát, mi valamivel korábban, H/2295. szám alatt; de a lényeg az, hogy két frakció is felismerte, hogy a kormány kötelezettségvállalásának feltételeirõl és tájékoztatási kötelmérõl az Országgyûlésnek határoznia kell.

A mi elõterjesztésünk értelmében az országgyûlési határozatnak ki kell terjednie arra, hogy a kormány legyen köteles beszámolni egyrészt az elsõ szabadon megválasztott kormány hivatalba lépését megelõzõ idõszakra vonatkozó kötelezettségvállalásairól; a második elõírás tartalmazza, hogy az 1990-94. évek közötti parlamenti ciklus idejére vállalt kötelezettségekrõl is számoljon be; míg a harmadik elõírás az MSZP-SZDSZ-es kormány hivatalba lépése óta eltelt idõszakra vonatkozó kötelezettségvállalásokra vonatkozik. Ezen túlmenõen kérjük még kötelezni a kormányt arra is, hogy minden évben külön adjon számot a ténylegesen vállalt kötelezettségekrõl; végül pedig arra kérjük kötelezni, hogy három hónappal az országgyûlési képviselõ-választások elõtt már új kötelezettségvállalás ne keletkezhessen.

Az egésznek az indoka a miniszterelnök úr április 1-jei és április 15-ei megnyilatkozása volt. Az egyik alkalommal 600 milliárd, a másik alkalommal már 900 milliárd olyan kötelezettségvállalásról beszélt, amelyrõl korábban az Országgyûlés nem tudott... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) Köszönöm szépen, befejezem, elnök asszony. Ezért szükséges, hogy a kormány legyen köteles beszámolni az Országgyûlésnek, amely tulajdonképpen a kormány felügyeleti szerve.

Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage