Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Kötelességem válaszolni Lányi képviselõ úrnak: a "mérlegképes" bõven elég... (Derültség a bal oldalon.) .., ott ugyanis tanítják az eredményszemléletû és a pénzügyi szemléletû elszámolás közötti különbséget.

Ez egy eredményszemléletû elszámolás, aminek az a lényege, hogy megszületik a kötelezettségvállalás. A kötelezettségvállalást a Budapest Banknál a mérleg eszközoldalán a tõketartalék feltöltéseként lekönyvelik, a mérleg forrásoldalán meg követelésként könyvelik le ugyanazt az összeget.

Következésképp egyensúlyban van a Budapest Bank mérlege. A Pénzügyminisztériumnál semmiféle könyvelés nem történik, mert se értékpapírmozgás, se pénzmozgás 1994-ben nem történik. Amikor ez megtörténik '95 februárjában, az akkori ÁV Rt.-nél, akkor az ÁV Rt. eszközei ezzel a 12 milliárddal csökkennek, és a Budapest Bank mérlegében a követelés helyébe belép a pénzügyi teljesítés - tehát nullára zár a mérleg. Szó nincs kétszer 12 milliárdról, szó nincs fiktív tõkeáramlásról, szó nincs mérleghamisításról - amit önök itt rendszeresen állítanak. Köszönöm szépen. (Nagy taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage