Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nagyon röviden, mert úgy érzem, amikor az eltelt két év alatt a parlamentben egyre-másra hozzuk a törvényeket, valamilyen fazont szabunk a településeknek, fazont szabunk a vidéknek. Nagymértékben egyetértek Hatvani Zoltán képviselõtársammal, amikor megemlítette, hogy azok a vidéki települések, amelyek a történelem folyamán úgy alakultak ki, ahogy kialakultak - és az 500 lélek alatti települések száma Magyarországon mintegy ezer, az 500-1000 lélek közötti majdnem 700 -, nem maradhatnak postai szolgáltatás nélkül, különösen ott, ahol az évek vagy évtizedek óta üzemelt és jól mûködött.

Egy biztos: a versenyszférában is gondolkodni kell, azonban ezek a gondolatok nem tükrözhetik a parlamentben oly sokszor felvetett jövõképet. A magyar vidék - bármennyire is fogy a lakossága - remélhetõleg elõbb-utóbb gyarapodni fog, az a vidék, amelyik oly sokat szenvedett a rendszerváltások kapcsán, és mindig elszenvedte az átalakulások nehézségeit. Aki most a vidéken segít, azt hiszem, a legelesettebb embereken segít.

Ezt kérem államtitkár úrtól és képviselõtársaimtól is, bár úgy érzem, a 600 fõs határt 500 fõben is meg lehetne határozni, de ez csak módosító javaslatok kérdése, mert egyre több településen csökken a lakosság száma, és egyre többen lesznek azok a települések, ahol a 600 fõt nem fogja meghaladni a lakosság, illetve az ott élõk száma.

Azt hiszem, amikor ilyen törvényeket hozunk és a települések jövõjét, arculatát próbáljuk az elkövetkezendõ évekre, évtizedekre meghatározni, ezt is szem elõtt kell tartani, mert az emberek akkor nem települnek vidékre, kis falvakba, ha az alapvetõ szolgáltatásokat nem tudják majd egy-egy községben, egy-egy térségben megtalálni. Fontos, az emberek életéhez hozzánõtt a postai szolgáltatás, hozzánõtt az infrastruktúrában a közigazgatási rend, bár mostanában már errõl is nagyon sokat hallunk, hogy a közigazgatási rendünket is át kellene alakítani.

Mindenféleképpen szükségesnek tartom Hatvani képviselõ úrnak azt a javaslatát, hogy a kistelepülések gondját úgy kell felvállalni, hogy az beilleszkedjen a jövõ Magyarországának gondolatába. Köszönöm szépen a szót. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage