Mészáros Béla Tartalom Elõzõ Következõ

MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A késõbbiek során valószínûleg ki fog derülni, hogy ez a törvénytervezet nem az ellenzék és a kormánykoalíció között hasad, hanem ellenzéki képviselõk és kormánypárti képviselõk is, innen is, onnan is alkotnak egy sajátos lobbyt, és ez a vita során természetesen kiderül.

A Francz Rezsõ képviselõtársam által elmondottak nagyon kevés elemével értettem egyet. Nem is szeretnék részleteiben reagálni a mondandójára, csupán egyetlen dologra szeretném felhívni a figyelmét, de szeretném ezt az elmúlt héten hozzászólóknak is címezni, és azon képviselõtársaimnak is, akik a késõbbiekben szólnak hozzá.

Én a vadászirodalomban nem olvastam, sem elhunyt, sem élõ magyar vadászok szájából nem hallottam a vaddal kapcsolatban a többes számot. Itt többen mondtak olyat, hogy "nagyvadak" stb. Mondhatjuk azt, hogy "õzek", "szarvasok", "vaddisznók", de a "vad"-at nem szokás vadász és erdész körökben többes számban használni. Elfogadom egyébként azt, hogy a helyesírási szótár és a magyar helyesírás szabályzata talán nem tiltja azt, hogy a "vad"-at többes számban használjuk, azonban szakmai körökben ezt sehol nem használják. Erdészek és vadászok között nõttem fel, akik engem kisgyerek koromban mindig kijavítottak, mindig korrigáltak, amikor azt mondtam, hogy "ott mennek a vadak". Azt mondták, a vadak valahol máshol vannak... Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage