Mészáros Béla Tartalom Elõzõ Következõ

MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Azt hiszem, hogy ez egy rendhagyó pillanat, hogy saját frakciótársammal kell vitatkoznom és az általános vitában elhangzott mondandójára két percben reagálnom.

Gombos András barátom, képviselõtársam megjegyezte, hogy a 300 hektáros minimális területnagyságot nagyon jelentõs erõk képviselik. Igen, nagyon jelentõs erõk képviselik, és egyben Házas képviselõtársamnak is címezném a mondandómat. Lehet, hogy nem lesz teljes a lista, teljes a sor, de azért egy- kettõt említenék, hogy melyek azok a szakmai szervezetek, kik azok a szakemberek, melyek azok a társadalmi szervezetek, amelyek azt az állásfoglalást képviselik, amelyet szerény tudásunkkal próbálunk itt, talán nem is kevesen megjeleníteni.

A magyarországi erdõállomány jó részét, egymillió hektár erdõt kezelõ, gondozó erdõgazdasági rt.-k véleményét képviseljük, képviseljük a földtulajdonosok véleményét, az új erdõtulajdonosok, társadalmi szervezetbe tömörültek véleményét, a bérkilövõ vadászok véleményét és így tovább. Ha nagyon le akarom egyszerûsíteni a dolgot - és természetesen részletes véleményemet ki fogom fejteni a következõ heti ülésnapon -, akkor azt mondom, hogy durván 35 ezres területi vadász grémiummal szemben képviseljük a többi érintettet. Ez lehet kétmillió, hárommillió, akárhány millió, elmehetünk tízmillióig is.

Még egy dolog. Gombos András azt mondta, hogy tõlünk nyugatabbra a res nullius következtében elfogyott a vadállomány. Én ígérem Gombos András képviselõtársamnak, hogy a jövõ heti általános vitára rendelkezésére bocsátom azt az adathalmazt, amelyet Ausztriából sikerült beszereznünk, mely tartalmazza a '95-ös osztrák kilövéseket. Megjegyzem, hogy Ausztriában a minimális területnagyság nincs 300 hektár sem.

Még csak egy mondatot engedjenek meg nekem.

(19.10)

Itt tudatosan tán 300 hektárról beszélnek képviselõtársaim, azok, akik 3000 hektárt preferálnak. Én bizton mondom, hogy Magyarországon nem lesz öt 300 hektáros vadászterület. A 300 hektár egy esély azoknak, akik szeretnének egy nagyobb területen, nem biztos, hogy 3000 hektáron, lehet, hogy csak 2500 vagy 2000 hektáron vadászati joggal élni. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage