Bernáth Varga Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Igen, elnök úr - akkor tovább mondom; a kárnál voltunk az elõbb. Kérem szépen: "A kár megtérítését a kár bekövetkezésétõl, folyamatos kártétel esetén az utolsó kártételtõl 30 napon belül be kell jelenteni." Az elõbb utaltam rá: ha õsszel történik a kár, tavasszal megy ki a telekre vagy a gyümölcsösébe a tulajdonos, hogyan jelenti - máris határidõt mulasztott. Van a polgári törvénykönyvnek idevonatkozó rendelkezése, és az általános kártérítésre vonatkozó elévülési idõket is figyelembe kell venni. Bírósági szakértõt kell igénybe venni a károkozásnál, nem pedig a jegyzõ által kirendelt kárszakértõt. Ezt úgy kell tudomásul venni, hogy a vadvédelmi bírsággal sem lehet teljes mértékben e törvény rendelkezéseit betartani, csak akkor, ha visszavonják a vadászati engedélyt. Ha nincs vadászati engedély, akkor példás büntetést szabnak ki.

Nyilvánvalóan sok olyan javaslat van még a törvény elõterjesztésében, amit úgy ítélek meg, hogy pontosítani szükséges.

A zárórendelkezésekkel kapcsolatosan: '97. március 1. napjával lépne hatályba. Ha ez a törvényjavaslat elfogadásra kerül, megítélésem szerint ezt el lehet fogadni már az év végével, és nézzük meg, hogy a gyakorlatban mit hoz.

Mindezekkel az észrevételekkel azonban magam is úgy vagyok, mint a Független Kisgazdapárt frakciója: támogatni kell - akár módosító indítványokkal is - a jelen javaslatot. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage