Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Röviden akarok egypár szót hozzászólni a természet védelméhez.

A természet védelme valamennyi állampolgár kötelessége. Nagy feladat hárul az Országgyûlésre akkor, amikor ezeket a kötelezettségeket meghatározza, mert ezzel teremti meg a természet védelmének jogi biztosítékait.

Az eddigi hozzászólások a természetvédelem különbözõ közgazdasági, jogi és biológiai kérdéseivel foglalkoztak. Hozzászólásomban olyan kérdéseket kívánok felvetni, amelyek ez ideig elkerülték a tisztelt Házban a felszólalók figyelmét.

A természetvédelem általános, egész országra kiterjedõ programján belül megkülönböztetett figyelmet kell fordítani hazánk tájegységeire és az ott lévõ természeti értékekre. A tiszántúli, mezõgazdasági mûvelésre gazdaságosan nem használható szikeseken az õsnövényzet, az itt õshonos állatfajták - például a szürkemarha - különös védelmet igényelnek. Meg kell oldani ezek védelmét és biztosítani kell a szaporulat feltételeit. Az õshonos növényzet és állatfajták megóvása az országnak gazdasági érdeke is, mert egyidejûleg idegenforgalmi célokat is szolgál. Az idegenforgalmi tevékenység javulása magával hozza új munkahelyek megteremtésének lehetõségét is. A Tiszántúl egyik legfontosabb természeti értéke a Tisza folyó, a folyó holtága, a folyó halállománya, amely a szennyezettség miatt egyre veszélyeztetettebb helyzetbe kerül. Különös kiemelést érdemel a Tisza környéki madárvilág védelme is. Ismeretes, hogy egyes fajok, fajták csaknem teljes egészében kipusztultak, és elnémultak azok az õshonos madarak, amelyeket a magyar irodalom és költészet megörökített.

A természet védelmét csak úgy lehet hatékonyan megoldani, ha az ember indokolatlanul nem avatkozik be a természet törvényeibe, nem akadályozza azok érvényesülését. Minden beavatkozás során, így a Tisza tájvédelmével összefüggésben is figyelemmel kell lenni a természeti, biológiai törvényszerûségekre. Vonatkozik ez a megállapodás a földtani értékek védelmére is.

A Független Kisgazdapárt programjában kiemelt védelmet és szerepet kapott a termõföld. A termõföld, amelynek megfelelõ védelme és mûvelése feltétele annak, hogy hazánk mezõgazdasága fejlõdésnek induljon. Szomorú látvány azonban az elhagyott, mûveletlen földterület, az ahhoz tartozó gazdasági épületek. Az országot járók vagy az egyes települések lakói egyértelmûen igazolják, hogy nincs az országnak olyan területe, ahol ne találnánk pusztuló mezõgazdasági létesítményeket, elavult mezõgazdaságú területeket.

A Független Kisgazdapárt kellõ idõben felhívta a figyelmet arra, hogy a privatizáció szükségszerû következménye lesz az, hogy olyan állampolgárok jutnak földtulajdonhoz, akiknek célja nem a föld szakszerû mûvelése - mert ahhoz sok esetben nem is értenek -, hanem nyerészkedés, haszonszerzés. Így alakul ki Magyarországon az a bérmunkás- vagy cselédréteg, amelyik a föld mûvelését nem élethivatásnak, hanem egyszerûen munkának tekinti.

Ezért ezúttal is hangsúlyozni kell, hogy sajnálatos módon a kormányzat nem fogadta meg a Független Kisgazdapárt figyelmeztetését, nem fogadta el a reprivatizáció elvét. Ezzel ugyanis elérhetõ lett volna, ha a termõföldeket a helybeli, földmûveléssel foglalkozó polgárok kapták volna vissza.

A természet védelmének egyik nagyon fontos problémája az egyensúly megteremtése. A törvény megalkotása során, majd az azt követõ végrehajtás során feltétlenül biztosítani kell az élõvilág, a növényzet és az állatvilág biológiai egyensúlyát. Mindezek során figyelemmel kell lenni az adott tájegység gazdasági életére, azért, hogy a természetes környezet és az ott élõ ember gazdálkodása egymással harmóniában létezhessen.

Tisztelt Országgyûlés! A természet védelme valamennyi magyar állampolgár kötelessége. Ennek ismételt kiemelése azért indokolt, mert a természet, a táj védelmének egyik fontos feltétele az emberi tudat átalakítása. Olyan oktatási rendszert kell kiépíteni, amely már óvodás kortól a természet szeretetére és tiszteletére nevel.

Mélyen tisztelt Országgyûlés! Köszönöm, hogy lehetõséget kaptam a megszólalásra, és egyben köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage