Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Amit Latorcai János képviselõtársunk felvetett, az ennél jóval nagyobb kormányzati eltökéltséget és jóval átfogóbb kormányzati politikát kíván, mert a nemzetközi tapasztalat az, hogy azok az országok, ahol az innovációra, kutatásra a bruttó hazai termékhez viszonyított arány a két-három százaléknál kisebb, ott hosszú távon csökken maga a bruttó hazai termék is.

Magyarország ez az arány az elmúlt négyéves ciklusban - be kell valljuk - sokkal jobb volt, mint most. 1,2 százaléka volt a bruttó hazai terméknek, ma a harmadát sem éri el, 0,3 százaléka a GDP-nek az az összeg, amit innovációra, kutatás-fejlesztésre költünk költségvetési pénzekbõl. Ebbe természetesen nem számoljuk bele azt az összeget, amelyet közvetlenül a gazdálkodók fizetnek be, ami sajnos leapadt.

Amirõl a miniszter úr beszélt, az a felsõoktatási törvény tervezett módosítása. Ez egy nagyon fontos szempont, mert valóban úgy viszonyul a kettõ egymáshoz, mint a tömegsport az élsporthoz. Ha a felsõoktatásban, az egyetemi szférában nincs jelen a kutatás, akkor az nemcsak azért baj, mert valójában nem is nevezhetjük egyetemeknek azokat az intézményeket, ahol nem folyik érdemi tudományos kutatás, hanem azért is baj, mert az a tömeg szûnik meg, amibõl majd kinevelõdnek a csúcsteljesítmények, s a szakintézményekben, kutatóintézményekben, kutatóhelyeken elvégzik a munkájukat.

Az a szomorú, hogy az elmúlt évben a közismert felsõoktatási leépítések miatt éppen ezt a folyamatot törte derékba a kormányzat, éppen ennek az alapjait szüntette meg. Az a 20 százalék, amirõl ön beszél, az valamit enyhíthet ezen, de félõ, hogy arra sem lesz elegendõ, hogy az elmúlt év negatívumait vagy rombolását helyrehozza. Ennek ellenére támogatni fogjuk, ha lesz kutatási elõirányzat a felsõoktatási intézmények normatív finanszírozásában, de tudjuk, hogy ez egy csepp csak azon a fájó seben, amirõl Latorcai János beszélt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage