Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Én is úgy vélem, hogy rendkívül fontos dolog volt az, amirõl Latorcai képviselõtársam szólt. Mindannyiunk szívügye kell legyen az a kérdés, amelyet õ a parlament színe elé tárt. Mégis úgy vélem, hogy talán különbséget kell tenni azok között a források között és azok között az intézmények között, amelyek általában a kutatás-fejlesztés kérdéseit ma a kezükben tartják.

Az egyik: nagy erõfeszítéseket tettünk a költségvetési törvény tárgyalásakor, mindnyájan emlékeznek rá, képviselõtársaim, az OTKA megmentése érdekében, és ez, miniszter úr is utalt rá, sikerült, az OTKA ma is elkülönített alapként mûködõ rendszere a magyar kutatásnak, és ez nagyon fontos.

Van egy nagyon fontos eleme az OTKA-nak: rendkívül kevés az önköltsége. Tehát mindaz a kutatási pénz, ami az OTKA-ban rendelkezésre állt, az tulajdonképpen a kutatásoknak a céljait szolgálja és nem magának a rendszernek a fenntartását. Ugyanez, meg kell mondanom, az Országos Mûszaki Fejlesztési Bizottságról nem teljes mértékben mondható el. Megdöbbentett bennünket az oktatási bizottságban az, hogy az OMFB saját mûködési költsége idõnként egyötödét is eléri a rendelkezésre bocsátott összegnek. Én képviselõ úr felszólalásának azzal az elemével szeretnék nagyon egyetérteni, amelyik arra hivatkozott, hogy reformálni is kell azokat a rendszereket, amelyekben a tudományos kutatási-fejlesztési pénzek benne vannak, és én úgy vélem, hogy az OMFB azok közé a szervezetek közé tartozik, amelyek erre a reformra bizony rászorulnak. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage