Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Azt hiszem, hogy abban mindnyájan egyetértünk az itt elhangzottak alapján is, hogy az innováció, a fejlesztés stratégiai kérdés. Annak a térségnek, amelyben élünk, a volt szocialista tábornak elmaradottságát részben az is magával hozta, hogy az innováció területén egy kiélezett idõszakban mindig a haditechnika volt az, amely lökést adott a tudományos kutatásnak és fejlesztésnek, és a világgazdaságban a szocialista tábor és a szabad világ között a minõségi különbséget végül is az teremtette, hogy a katonai szférából a tudományos kutatási eredmények mennyi idõ alatt kerülnek át a civil szférába. Azt hiszem, nem sok képviselõtársamnak mondok újdonságot, ha azt mondom, hogy míg ez a szabad világban öt év volt késleltetésben, addig a szocialista táborban ez 25 év volt.

Ebbõl a pozícióból indultunk el, és én azt hiszem, hogy amikor itt az innovációs pénzekrõl meg oktatásról beszélünk, egy dolgot nem lehet figyelmen kívül hagyni. Sem önmagában a pénz nem oldja meg a kérdést, sem önmagában egy oktatási kérdés nem tekinthetõ olyannak. Ez az ügy komplex kezelést igényel az oktatástól az iparpolitikán át a privatizációig, mert úgy is fel lehet tenni a kérdést, hogy most, a nagy privatizációk idõszakában vajon a privatizációs szerzõdésekben milyen megkötés volt arra, hogy a további technológiai fejlesztés magyar földön, magyar kutatókkal folyjék a privatizált szervezetekben, és ne csak valamilyen beépítése a már másutt elért vagy még el sem ért, de ott kutatott eredményeknek.

(9.20)

Azt hiszem, az, hogy '90 és '94 között ennek a területnek önálló felelõse volt a kormányban, aki végül is koordinálni tudta az egész rendszert, nem azt eredményezte, hogy itt intézményfinanszírozás keretében szétosztva csoportérdekek érvényesüljenek, hanem hogy egy komplex szemléletben legyen. Azt hiszem, különösen aktuális ma szólni arról, amikor egy olyan ügyben akarunk egy tárca nélküli minisztert, aminek van minisztere: a belügyminiszter, és volna igazságügy-miniszter, aki az ügyészséget felügyelné. Én azt hiszem, egy, innovációs ügyekkel foglalkozó, koordináló tárcaminiszterre magyobb szükség lenne, mint egy új bûnüldözõ szerv miniszterére. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage