Tardos Márton Tartalom Elõzõ Következõ

TARDOS MÁRTON, a gazdasági bizottság elnöke: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A fölszólalásban Latorcai képviselõtársamnak és kollégámnak teljesen igaza van abban, hogy a mûszaki fejlesztés kérdése s az önálló magyar kutatások kérdése válságban van, nehéz helyzetben van, és hogy megérdemli ez a terület azt, hogy a magyar politika vezetõ testületei foglalkozzanak vele, és a támogatásról gondoskodjanak.

Két érdemi megjegyzésem van: hogy ez nem független azonban a magyar gazdaság általános helyzetétõl és nem független a privatizáció állapotától sem. Ebben az átalakulásban pozitív jelenségek is vannak, hiszen a régi mûszaki fejlesztési rendszer és az OMFB egész tevékenysége alapjában véve arra a szerepre koncentrált, amit Magyarország a kádári korszakban Kelet és Nyugat közötti kapcsolatrendszerben épített ki és amely a szovjet birodalom összeomlása miatt ma mûködésképtelen. Ez az átalakulás szükségszerûen hozott vissza egy nagy összeomlást. És nem a régi rendszer fönntartása, hanem az új feltételek között kialakuló lehetõségek kihasználása a feladat, ami egy minõségi változást követel.

A másik: nem állítom, hogy a privatizáció során csak pozitív események történtek a magyar mûszaki fejlesztés szempontjából, de nem kevés magánkézben lévõ vállalat, ezenkívül nem kevés szupranacionális cég Magyarországra telepedve jelentõs mûszaki fejlesztési bázist épít ki Magyarországon. A GE, a General Electric, amely megvásárolta a Tungsramot - és ezt a vásárlást sokan káros jelenségnek tekintették -, ma hallatlanul nagy mûszaki fejlesztési ambícióval mûködik Magyarországon, és ehhez hasonló példákat még tudnék sorolni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage