Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én azon most nem szeretnék vitatkozni, hogy olyan címû napirend elõtti felszólalás, hogy "Súlyos adatok - a KSH-adatok tükrében", amit beadott a képviselõ asszony és ami eljutott hozzánk, az megfelel-e a Házszabálynak, hanem a dolog érdemi részérõl szeretnék szólni.

Nem hiszem, hogy pártokat elválasztó kérdés lenne a népesedéspolitika ügye Magyarországon. Minden parlamenti - és feltételezem, parlamenten kívüli - politikai párt is tisztában van azzal, hogy Magyarországon alapvetõ népesedéspolitikai problémák vannak. Nem mai naphoz tartozó ügy ez, hanem évtizedes probléma. A magyar társadalom - az elmúlt évtizedek ezt megmutatták - erõn fölül próbált áldozni különbözõ kormányzati rendelkezések következményeként a gyermekszaporulat, a népességnövekedés érdekében. A gyes és a gyed a magyar társadalom számára erõn fölüli terhet jelentett, mégsem jelentett fordulatot a magyar népesedéspolitikában.

Az is közismert, hogy a magyar népesedéspolitikát nem elsõsorban a születések száma befolyásolja hátrányosan, hanem a halálozások száma, hiszen, mondjuk, Olaszországban, amely katolikus ország - és esetleg Gyimóthy képviselõ úr igényeinek is megfelel az ottani családi szokásrendszer -, a népszaporulat, mármint a születések száma kisebb, mint Magyarországon.

Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt gondolom, ez nem olyan egyszerû ügy, mint ahogy itt képviselõtársaim próbálják beállítani ezt a dolgot. Pusztai képviselõnõnek mondom, hogy amikor õ államtitkár volt, mondjuk, 1993-ban, ugrásszerûen megnõtt a népességcsökkenés: 33 ezerrel fogyott akkor a magyarság száma Magyarországon, míg az elõzõ években ez nem érte el a 30 ezret. (Folyamatos közbeszólások a jobb oldalról.)

Tehát nagyon sok tényezõ befolyásolja ezt a kérdést. Azt szeretném egyértelmûvé tenni, hogy nem napirend elõtti ügy ez; sokkal átfogóbb kérdése a magyar társadalomnak, mintsem napirend elõtti vitában ilyen ügyben... (Dr. Kovács Kálmán: Majd te fogod megmondani!).., ami nem választja el a pártokat, érdemben mondanivalót lehetne megfogalmazni. (Dr. Pusztai Erzsébet: De törõdni kell vele! - Folyamatos közbeszólások a jobb oldalról.)

És megkérem elnök asszonyt, hogy izgatott képviselõtársaimat hûtse le - ma már nem tudnak tenni kiabálással a népesedés növekedéséért. Köszönöm szépen. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage