Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Engedjék meg, hogy megköszönjem Bauer képviselõtársam nagyon objektív felszólalását, aki oly sok szépet és jót mondott az ellenzékrõl és oly negatívan szólt a kormányról.

Úgy látszik, Bauer képviselõtársam nem hallgatta meg Békesi expénzügyminiszter úr korábbi felszólalását, aki körülbelül harminc percen keresztül kifogásolta a hat- vagy hétpárti egyetértéssel született jelentés megállapításait. Akkor most ki itt az õszinte ebben a Házban, ki ismer be valamit? Az, aki akkor felelõs volt a történtekért, vagy pedig az ellenzék, amely kifogásolt bizonyos eseményeket.

Az október 23-ai eseményekkel kapcsolatban: Igen tisztelt képviselõtársam, '94 nyarától önök meglehetõs többségben vannak ebben a parlamentben, s azóta várom én mint egyszerû magyar állampolgár, aki '92-ben nem voltam képviselõ, hogy megtudjam, hogy tényleg mi történt a Kossuth téren '92. október 23-án.

Képviselõtársam! Mi akadályozza meg a kormánypártokat, hogy a jelentést nyilvánosságra hozzák, hogy akár önök kezdeményezzenek utólag egy vizsgálatot? Most a Házszabály szerint meg fogjuk szavazni.

Nem okozott volna ez problémát, ha érdeke lett volna a jelenlegi kormánypártoknak, hogy tényleg kiderüljön, hogy mi történt október 23-án.

Vizsgálóbizottságra pedig azért volt szükség, igen tisztelt képviselõtársam, és azért hangzottak el utólag nem mindenben megalapozott állítások ebben a Házban, mert titokban zajlott a dolog, mert nem hozták nyilvánosságra, mert a részvénytársaság közgyûlésén derült ki ez a fajta titkos kormányhatározat, amire egyébként ez a kormány kötelezettséget vállalt, hogy nem fog titkos kormányhatározatot hozni, ahol ilyen pénzmozgásokról lesz majd szó. Ezért kellett vizsgálóbizottságot létrehozni, és e tekintetben én is örülök, hogy a vizsgálóbizottság azért egy jelentést idetett a Ház asztalára. De erre szükség volt, és éppen ez az esemény mutatja, hogy a vizsgálóbizottságok a kormányzat ellenõrzésének igen fontos eszközei. Köszönöm, elnök úr. (Taps a jobb oldalon.)

(12.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage