Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Miután Bokros Lajos nincs itt, ezért muszáj reagálni néhány dologra; ezt megkezdte Bauer Tamás. Tovább mondanám a dolgokat:

Szó nincs róla, hogy a Budapest Bank ellehetetlenült volna ennek az egy éven belüli lejáratú, ideiglenes tõkeátadásnak az eredménye nélkül. A Budapest Bank bruttó nyeresége '93-ban 7,9 milliárd forint volt! Meg kell kérdezni az akkori Pénzügyminisztériumtól, miért kötött olyan konszolidációs szerzõdést, ha tudta, hogy az egyetlen év alatt elszámolandó kockázati tõketartalék a Budapest Bank teljes nyereségét, továbbá a meglévõ tõkeállománya nagy részének az elvesztését fogja produkálni. Ha ezt követelte, akkor elõtte a konszolidációban már nagyobb tõkejuttatást kellett volna biztosítani, hogy a 8 százalékos tõkemegfelelési mutatót elérje. A Budapest Bank tisztította meg a leginkább a kétes és rossz követelésektõl a portfolióját - erre utalt Bauer Tamás -, döntõen saját erõbõl. És ez valóban a bank menedzsmentjének a jó teljesítményét tanúsítja. Nem véletlen, hogy a külkerbankon kívül - amely valóban nem részesült az örökség kapcsán az MNB rossz követeléseibõl - a Budapest Bank volt az, minden szakértõ megállapítása szerint, amely alkalmassá volt tehetõ a privatizációra. És hogy mekkora szükség van a magyar bankok esetében a privatizációra, arról talán nem kellene még ellenzék-kormánypárti vitában sem igazán vitát nyitni.

A 12 milliárd nem volt végleges tõkejuttatás - teljes tévedés! Nincs leírva; az állam egyik zsebébõl a másikba áttett egy még nem értékesített, de kibocsátott értékpapír-mennyiséget, kamatostul az állam mindent visszakapott! Tévedés az az állítás, hogy itt egy végleges tõkejuttatásról volt szó.

Székházrendezés... Ez két állami tulajdonban lévõ bank rendezetlen tulajdoni jogának a rendezését jelentette. Senki nem veszített, senki nem nyert rajta. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a rendelkezésre álló idõ leteltét.) Az ÁFI is és a Budapest Bank is állami többségi tulajdonban volt.

Veszített az állam: egy elhalasztott nyereséget. Ez a nyereség pedig abból származott volna, ha nincs a Budapest Bank konszolidációja körüli cirkusz, akkor nem kell visszafizetni a privatizáció elõtt ezt a 12 milliárdot, és akkor nem árfolyam alatt, hanem árfolyam felett vásárol a General Electric Capital. Hogy ez mennyi, ezt ma nem tudjuk; minimum 50 százalékos árfolyamnyereség - ezt elvesztette a magyar állam! És ezért nem a Budapest Bank a felelõs, hanem azok, akik ezt a légkört a bank körül teremtették.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage