Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Nem akarom elõvételezni, ami most már sajnos a jövõ hétre maradt, most már másodszor csúszom le a hozzászólásról, pedig talán elég sokat tudnék mondani, talán még olyan dolgokról is, amit el sem fogok mondani. (Derültség a bal oldalon.) Egy dolgot azonban hozzá kell tennem, egyetértek Békesi Lászlóval, hogy ez szakmai kérdés, és szakmai kérdésben a parlament elvben nem volna illetékes dönteni, mert itt politikai döntést kell hozni. Tehát az nem bûne a parlamentnek, ha politikai döntést hoz. Nekünk, ellenzékieknek az az alapvetõ problémánk, hogy a parlament szakmai kérdésben akar politikai döntést hozni, akkor, amikor a vizsgálóbizottság jelentésébõl, amelyikre ráutaló magatartás van, hogy történt törvénysértés, de azért mégsem biztos, hogy törvénysértés történt, egy többségi határozattal olyan határozati javaslat került elõterjesztésre, amelyik nem törvénysértésre, hanem a nem-törvénysértésre akar egy passzust befogalmazni az országgyûlési határozatba, vagyis hogy nem történt törvénysértés. Ezt a szakmai kérdést a kormánytöbbség egy többségi döntéssel akarja politikailag eldönteni.

Ezzel szemben áll a mi módosító javaslatunk, hogy ezt vizsgálja meg egy szakmai grémium, és ha történt törvénysértés, akkor hozza meg ennek a felelõseivel szemben a döntést, ha nem, mentse fel, s ezt utasítja el a tisztelt kormánytöbbség.

Tehát az a vád, amit Békesi László mondott, hogy itt nem szakmai dologról kellene hogy vitatkozzunk, hanem politikairól, igaz, csak fordítva. A kormánytöbbség akar rákényszeríteni a parlamentre egy olyan politikai döntést, hogy a felsorolt tényekkel szemben a parlament egyértelmûen foglaljon állást abban a tekintetben, hogy nem történt törvénysértés. Legalább 50 százalék esélyt adok, hogy történt, de ezt ne itt döntsük el. Ez a mi javaslatunknak a lényege, szemben a kormánytöbbségével.

Tehát amikor egyetértek Békesi Lászlóval, akkor hozzá kell tennem, ezért nem szabad elfogadni az eredeti kormánypárti többség által elfogadott határozati javaslatot.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage