Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Asszony! Tisztelt Ház! Bizonyára szokatlan és hihetetlen, hogy a kormány állja a szavát. Nyilván emiatt van az, hogy a parlamentben hetek óta napirend elõtti felszólalásokra, kérdésekre, interpellációkra ad okot az egészségügyi dolgozók 1996. évi bérfejlesztése.

Tisztelt Képviselõ Asszony! A szociális partnerrel kötött megállapodás értelmében az intézményeknél 19 százalékos dologi költségemelés és 27 százalékos béremelés valósulhat meg 1996 májusától. Ez utóbbi biztosítja az évi átlagos 19,5 százalékos béremelésnek megfelelõ mértéket, követve a versenyszférát. Ez azt jelenti, hogy az ellátmánynak 24 százalékkal kellett nõnie, annak az ellátmánynak, amelyet a társadalombiztosítás eljuttat az egészségügyi intézményekhez. Ez az emelt összegû kiutalás egyébként a múlt hét végén, a hét elején megtörtént, tehát nincs akadálya a béremelés végrehajtásának a májusi fizetésekkel.

Tisztelt Képviselõ Asszony! Amennyiben azonban a kormány és a tárca bérfejlesztést óhajt elérni az egészségügyben, akkor a teljesítményfinanszírozás szabályai szerint közvetlenül bért nem fizethet ki, tehát személyi garancia csupán arra van - és errõl szólt a megállapodás az egészségügyi szakszervezettel -, hogy a közalkalmazotti bértáblának megfelelõ kifizetés megtörténik, a többi természetesen az intézményi gazdálkodástól és a helyi béralkutól függ. De esetenként intézményeknél - és van errõl is tudomásunk - 27 százaléknál nagyobb mértékû béremelésekre is sor kerülhet. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

(14.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage