Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm. Tisztelt Ház! Az agrártámogatások ügyében legalább akkora a fejetlenség, mint tavaly a búzaexport ügyében. Mint ismeretes, a kormány 2 millió tonna exportálható búzára 14 millió engedélyt adott ki. A támogatást még akkor is megtartotta a búzaexporton, amikor a világon már mindenhol exportvámot vetettek ki, illetõleg letiltották a búzaexportot.

Az idei kálvária tavaly december 29-én kezdõdött. Akkor jelent meg a kormányrendelet, illetve a földmûvelésügyi minisztériumi rendelet, amely szabályozta volna a mezõgazdasági támogatásokat. Még hatályba se lépett ez a két rendelet, már közel kétszáz helyen kellett módosítani, de mindennek ellenére az alapvetõ hibákat nem sikerült kijavítani. Ennek a hibasorozatnak a következménye az, ami most elõttünk van.

Mint ismeretes, áprilisban már letiltotta a miniszter a pályázatok befogadását, és várhatóan nem is nyílik meg újra a lehetõség. A múlt héten miniszter úrnak, illetve államtitkár úrnak föltettem egy kérdést, sajnos nem sikerült megválaszolni. Ezért a holnapi napra - remélem, miniszter úr már ott tud lenni - a mezõgazdasági bizottság összehívását javasoltam. Ott részletesen meg tudjuk tárgyalni ezt a kérdést.

Tisztelt Államtitkár Úr! Van néhány kérdésem, amit nem nekem, hanem a gazdák számára kellene megválaszolni:

Mi történik azokkal, akik hittek a kormánynak és pályázatot készíttettek - 150-200 ezer forintért -, de beadni már nem tudták, mert közben letiltották?

Akik már megkapták az ígérvényüket, azoknál is csökkenteni kívánja-e a kormány a támogatást?

Kötöttek-e már szerzõdéseket azokkal, akik megkapták az ígérvényüket?

Mikor állítják le a gépvásárlási támogatást, az exporttámogatást?

És utoljára: mikor dönt a kormány annak a beígért 6 milliárd forintnak az ügyében, amely az exporttámogatás pótlólagos összege lenne? Ugyanis el kellene vetni az uborkát... (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi a rendelkezésre álló idõ leteltét.).., a paprikát meg paradicsomot meg rég el kellett volna... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage