Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Képviselõ úr kérdése az 1993-ban az Országgyûlés által megalkotott törvény végrehajtására vonatkozik. Mondanom kell, hogy a törvény és annak végrehajtási utasításai lényegében nem változtak. A kérdést tehát '93-ban, '94-ben is fel lehetett volna tenni.

Ami az érdemi részét illeti a válasznak: ahhoz, hogy valaki bevándorlási engedélyt kapjon Magyarországra, hároméves itt-tartózkodásra van szükség. Ahhoz viszont, hogy tartózkodási engedélyt kapjon, igazolnia kell a megélhetését. Ahhoz, hogy ezt igazolni tudja, munkavállalási engedéllyel kell rendelkeznie. Ezt a munkaügyi központok adják ki. Abban az esetben adhatják meg a munkavállalási engedélyt, ha az adott típusú munkára Magyarországon nem található megfelelõen felkészített munkaerõ, illetve abban az esetben, ha a munkanélküliek körébõl nem tölthetõ fel.

(14.50)

Ez alól a szabály alól természetesen van kivétel, hiszen a családegyesítés esetén, illetve a magyar nemzetiségiek esetén nem érvényes ez a hároméves itt-tartózkodás, és ebben az esetben talán a képviselõ úr ennek a jogosságát nem vitatja. Megjegyzem, a törvény is lehetõséget ad arra, hogy külön eljárás keretében foglalkozzunk ezzel a kérdéssel.

Egy biztos azonban, hogy ezen szempontokat egységesen kezelik, egységesen bírálják el az egész országban, bár azt is meg kell jegyeznem - tekintettel arra, hogy itt vizsgálni kell, a megélhetés lehetõségei biztosítottak-e annak számára, aki a tartózkodási, illetve bevándorlási engedélyt kéri -, bizonyos tekintetben a mérlegelés lehetõsége benne van, és ez a mérlegelés természetesen különbözõ eredményeket hozhat az országban, de alapjában véve - éppen a szabályozás miatt - az egységes szempontok érvényesülnek.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage