Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Igen tisztelt Miniszter Úr! Én céltudatosan mondtam, hogy a miniszter úr érdekében is szeretném, ha igennel válaszolna, mert annak a két interpellációnak az elmúlt két évben - mondhatnám, mint kereszténydemokrata - misztikus hatása van; de azért ezt mégsem mondom. De annyit igen, hogy különleges hatása van, mert az a két pénzügyminiszter, aki nem fogadta el a javaslatomat, távozott. (Derültség.) Tehát én lényegében a miniszter úr érdekében is mondtam, hogyha a tisztségében akar maradni, akkor ezen a javaslaton kissé mélyebben gondolkozzon el. S nemcsak formai választ igénylek, bár van lényeg is abban, amit a miniszter úr mondott. Az ország lakossága azt szeretné, ha azokat a neves és valóban kitûnõ szakértõket is bevonnák a munkába, akik ellenzékben, illetve a parlamenten kívül vannak, mert nincs más megoldás. A lakosság érzi, hogy van megoldás! Más is.

Hogy ne mondjak többet: a szakértõk szerint addig nincs gazdasági fejlõdés, amíg a kis-, közép- és családi vállalkozások nem indulnak be. Miniszter úr éppúgy tudja, mint én, hogy Nyugaton a munkahelyek 50, 60, sõt 80 százalékát adják a kis-, közép- és családi vállalkozások. Ezek nem indultak be nálunk, sõt visszafejlõdés tapasztalható. Nem lehet megnyugtatást adni a lakosságnak ezekkel a részben igaz, de mégis bûvös számokkal. A nép maga érzi, hogy javult-e a helyzete vagy nem.

Nálunk az adózás valóban katasztrofálisan rossz, ezen a téren lényeges javulás nem történt. A Nemzetközi Valutaalap Budapestrõl most távozó, három évig itt-tartózkodó vezetõje vagy képviselõje tegnap mondotta - pedig õ egy igazi kapitalista -, hogy Magyarországon borzalmasan igazságtalan az adózás. Úgy érzem, hogy egy gazdasági tanács ezen is segítene.

S nem utolsósorban azért is lenne ez szükséges, mert ha a lakosság napról napra érezné, hogy valami... (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi a viszontválasz idejének lejártát, majd kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) Miért tetszik zörögni? Hát két percem van!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage