Mezõ István Tartalom Elõzõ Következõ

MEZÕ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Parlament 1993-ban törvényt fogadott el a tiltott önkényuralmi jelképek használatáról, mely kimondja, hogy aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, ötágú vörös csillagot, sarló-kalapácsot használ nagy nyilvánosság elõtt, vagy közszemlére tesz, az vétséget követ el, és pénzbírsággal sújtandó, de nem büntetendõ az, aki ezt oktatási, ismeretterjesztési vagy mûvészeti céllal teszi.

Borsod megyében van egy kisközség, ahol még ezer fõ sem lakik - Sajóvelezdnek hívják ezt a községet -, ahol a helybeli kocsmáros összevásárolt több kiló szovjet kitüntetést, és azzal tapétázta ki a kocsmája falát. Tette mindezt ismeretterjesztési céllal, lévén, hogy a kocsmát úgy hívják: "Lenin kocsma". (Derültség.) Egy feljelentés folytán a rendõrség kiszállt, és elkobozta ezeket a kiállított relikviákat. Ugyanakkor Budapest utcáin, könyvesboltjaiban százszámra lehet látni a Harmadik Birodalomról szóló könyvet, amelyen hatalmas horogkereszt éktelenkedik. Gondolom, ez is az ismeretterjesztési kategóriába sorolandó. Sõt, az egyik parlamenti ellenzéki párt nagygyûlésén a miniszterelnököt ábrázoló bábu nyakába félméteres vörös csillagot akasztott - persze igaz, hogy ne legyen törvénybe ütközõ, úgy játszották ki, hogy letörtek belõle egy darabot, s így már akkor nem ötágú volt a csillag.

Ennek kapcsán kis fantáziával jómagam is készítettem egypárat, ami nem törvénybe ütközõ. (Sorra felmutatja, amirõl beszél:) Például itt van egy perforált horogkereszt, SS-jelvény írott kisbetûvel, nyilaskereszt nyílvesszõbõl, fehér ötágú csillag vörös felirattal, és itt a csúcs, a sarló és kalapács helyett sarló és franciakulcs. (Derültség. - Taps a kormánypártok padsoraiban.) Ebbe senki az égvilágon nem tud belekötni.

Tisztelt Miniszter Úr! Szerintem minden törvény és jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belõle. Ha az százféleképpen értelmezhetõ és kijátszható, akkor nem sokat ér. Szegény megboldogult nagyapám úgy mondaná, annyit ér ez, mint vászontarisznyán a lakat. (Derültség.)

Kérdezem tehát a miniszter urat, hogy mi minõsül ismeretterjesztésnek, oktatásnak... (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.).., egyáltalán ki dönti azt el, melyiket, melyik kategóriába soroljuk. Miben különbözik jogilag egy kocsma belterülete egy könyvesbolt belterületétõl? Egy politikai párt nagygyûlése melyik kategóriába sorolandó? (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)

Köszönöm szépen. Várom válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage