Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Ügyrendi javaslatot szeretnék elõterjeszteni a szocialista képviselõcsoport nevében arra vonatkozóan, hogy Homoki János képviselõ úr "Melyik az igazi arca, miniszterelnök úr?" címû kérdése ne hangozhassék el többet a Ház nyilvánossága elõtt.

A Házszabály, jóllehet az interpelláció és a kérdés tekintetében támaszt olyan követelményt, hogy a feladatkörébe tartozó ügyben köteles az interpellált, illetve megkérdezett választ adni, ezt a feltételt nem támasztja az azonnali kérdések esetében. Ugyanakkor megítélésünk szerint van egy olyan erkölcsi minimum, van a politikai kultúrának egy olyan minimuma, amelyet mindenkinek, aki ebben a Házban megszólal, be kell tartania, meg kell tartania. Ez a hozzászólás, ez az azonnali kérdés olyan személyeskedõ, vádaskodó és rendkívül alacsony színvonalú demagógia volt a miniszterelnök személyét illetõen, amelyet úgy ítélek meg, hogy vissza kell utasítanom a képviselõcsoport nevében.

És mielõtt azzal vádolnának, hogy a kormánypárti többség tudatában vagy birtokában bele akarjuk fojtani a szót vagy bele akarom fojtani a szót az ellenzékbe, én szeretném elmondani, hogy Magyarországon szólásszabadság van, és bárki bárhol bármit elmondhat, amit gondol, ami szándékában áll. De a Magyar Országgyûlésben az Országgyûlés méltósága az a határ, amelyet megítélésünk szerint nem lehet túllépni. Ezt pedig ön megtette ma, képviselõ úr. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage