Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A Házszabály 19. § (2) bekezdés d) pontja többek között rendelkezik arról is, hogy a Ház elnöke, ebben a pozícióban jelenleg az alelnök asszony vezeti a Ház ülését, ügyel a Házszabály betartására. Az azonnali kérdések és válaszok órájának keretein belül Homoki János képviselõtársunk kérdést intézett a miniszterelnök úrhoz, aki úgy tûnik, hogy közfeladatának ellátása miatt nem tudott az ülésen megjelenni, ezért válaszadásra feljogosította Medgyessy Péter pénzügyminiszter urat.

Medgyessy Péter pénzügyminiszter úrnak ezt követõen a Házszabály értelmében már csak az a lehetõsége állt fenn, hogy a Házszabály 119. §-a (6) bekezdésének értelmében két perc alatt válaszoljon a kérdés érdemére, és ezt követõen még megillette volna egy egyperces viszontválasz joga, azzal, hogy az utolsó válasz joga õt illette volna meg. A miniszter úr azonban akként nyilatkozott, hogy személyes tárgyúnak ítélte meg a kérdést, és azt mondotta, hogy erre ezért célszerûbb lenne, ha a miniszterelnök úr nyilatkozna.

Fel kell hívjam azonban a figyelmét arra, hogy a Házszabály 119. §-ának (5) bekezdése értelmében csak a kérdezõt illeti meg az a jog, hogy személyes válaszadást kérjen, a megkérdezettet ilyen jog nem illeti meg. A megkérdezettet megilletné Házszabályon kívül az a jog, hogy a miniszterelnök urat tájékoztatta volna arról, hogy nem tud eleget tenni a felkérésnek, de ha már elvállalta, akkor miniszter úrnak a Házszabály értelmében kötelessége lett volna válaszolni.

Ezért tehát a parlamenttel szemben az országgyûlési képviselõkkel szemben, és a választópolgárokkal szemben, a tv-nézõkkel és rádióhallgatókkal szemben is tiszteletlenség, hogy a miniszter úr nem válaszolt erre az azonnali kérdésre. A miniszter úrnak, amint jeleztem, a Házszabály idézett rendelkezései alapján kötelezõ lett volna válaszolni. Ezért az ügyrendi indítványom az, hogy a Ház elnök asszonya a Házszabály védelme érdekében szíveskedjék a miniszterelnök urat tájékoztatni a Házszabály vonatkozó rendelkezéseirõl, nehogy a jövõben elõforduljon, hogy egy ilyen fontos alkotmányos jog gyakorlása az érintetteknek a törvénnyel való szembeszegülése miatt ellehetetlenül. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage