Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Amint azt a villanytábla adataiból is kontrollálhatták, a Független Kisgazdapárt valamennyi tagja igennel szavazott a most elfogadott törvényre, amelyet mi egy rendkívül fontos, jelentõs elõterjesztésnek tekintünk. Úgy gondoljuk, hogy ez az országgyûlési határozat - amelyet a Ház most elfogadott - valóban hozzásegíti Magyarországot ahhoz, hogy a fejlett világ részévé váljék.

Ugyanakkor nem hallgathatjuk el - hiszen a vita során is jeleztük és jelenleg is jelezzük -, hogy az országgyûlési határozat bizonyos veszélyeket is rejt magában a magyar gazdaságra nézve, éppen abból adódóan, hogy Magyarország az utóbbi években elmulasztotta a csatlakozás érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni, így elmaradt a gazdaság fejlesztése, elmaradt a statisztika rendbetétele. Tehát számos területen lemaradt a magyar gazdaság abban a versenyfutásban, ami egyszerûen egy országgyûlési határozattal nem pótolható.

Így sajnálatos módon nem értette meg Soós Károly Attila államtitkár úr, hogy mi abbéli aggályainkat fejeztük ki, hogy a tõkeexportálás helyzetébe való kerülés adott esetben a magyar gazdaság számára ma még nagyon nehezen elviselhetõ helyzetet teremt. Természetesen senki nem vitatja, hogy a fejlõdés irányának annak kell lennie, hogy adott esetben magyar befektetõk is minden további nélkül vásárolhassanak külföldi érdekeltségû értékpapírokat, de úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak jelen pillanatban tõkeimportra lenne szüksége, nem pedig tõkeexportra, és úgy gondoljuk, hogy az ezzel kapcsolatos gondokat, nehézségeket a pénzügyi kormányzat, illetõleg az iparügyi minisztérium nem hidalta át.

Tehát mi az aggályainkat jeleztük, és azt, hogy milyen irányba kellene lépnie a magyar gazdaságnak ahhoz, hogy kiaknázhassuk a helyzetünket; és jeleztük, hogy így többek között elvesztettük azt az elõnyünket, amelyet korábban a Cseh Köztársasággal szemben még élveztünk. Nincs tehát a Kisgazdapártnak olyan ellenvetése, ami az országgyûlési határozat lényege ellen szólna, de az aggályainkat nem hallgathatjuk el.

Köszönöm a türelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage