Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN, a számvevõszéki bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A számvevõszéki bizottság folyó hó 12-én tartott ülésén megtárgyalta a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1994. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló, T/1884. számú törvényjavaslatot és a beadott módosító javaslatokat.

A módosító javaslatokat az Állami Számvevõszék tárgyban készített jelentése legfõbb megállapításainak átvezetése indokolta, s ez teszi ki a gerincét a módosító javaslatoknak.

A bizottság ülésén lényegében vita egyetlenegy esetben volt, a 9. számú módosító javaslat esetében, amely a 8. § (1) bekezdését módosítja összegszerûen: egy 99 millió forintos kiadási tételt helytelennek minõsít, és ezt korrigálja a módosító javaslat.

A módosító javaslatnak a lényege az volt, hogy ez a kiadási tétel a gyógyító-megelõzõ ellátások célelõirányzatai közül az egészségügyi kockázatkezelõ szolgáltatások célelõirányzatát módosította, mert az Állami Számvevõszék véleménye szerint - amit a bizottság tudomásul vett és elismert - az ebbõl fizetett 99 millió forintos összeg nem a kockázatkezelés szolgáltatásai körébe tartozik, hanem az egészségügyi önkormányzat és biztosító mûködési kiadásai között kellett volna elszámolni.

Ez a 99 millió forint a 800 milliárdos önkormányzati költségvetési tétellel szemben gyakorlatilag minimális tételnek tekinthetõ, azonban ezt elvi kérdésként kezelte mind az Állami Számvevõszék, mind pedig a számvevõszéki bizottság, abból a meggondolásból, ami az álalános vitára való alkalmasságnál is kiderült, hogy a célelõirányzatokat a célokra kell fordítani, és csakis a célokra kell fordítani.

Több szépséghibája volt az elvi kérdés mellett is a problémának. Nevezetesen az, hogy a hatáskörben sem mindegy, hogy célelõirányzatról vagy mûködési kiadásról van szó. A célelõirányzatok között az illetékes kuratórium döntése a mértékadó - ez történt ebben az esetben is -, míg a mûködési kiadásokban az elnökség, az önkormányzatok elnöksége a hivatalos és döntésre jogosult fórum. És ez sajnos nem lett ebben az esetben figyelembe véve.

A kiegészítõ ajánlásban szereplõ módosító javaslatok azzal kapcsolatosak, hogy ennek a 99 millió forintnak a helytelen elszámolása ne borítsa fel a teljes társadalombiztosítási költségvetést, ne borítsa fel a mérleget, ne kelljen az 1994. évi pénzmaradványt - amit nyilvánvalóan 1995-ben már felhasználtak - újólag megállapítani, és ennek hatására ne legyen 1995-re, '96-ra áthúzódó hatása ennek az elsõ elvszerû módosító javaslatnak.

(19.30)

Ennek megfelelõen a kiegészítõ ajánlásban a számvevõszéki bizottság jóváhagyta azt is, hogy a mûködési kiadások között az ellentétellel fedezett legyen ez a 99 millió forint, és ennek megfelelõen végsõ soron az 1995-96-os gazdálkodást ez a módosító javaslat nem fogja befolyásolni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage