Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Nem vállalkozhatom arra két percben, hogy tételesen megpróbáljam eloszlatni mindazokat az aggodalmakat, amelyeket a képviselõ úr a haderõ-átalakítással kapcsolatban megfogalmazott, de abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy amikor az Országgyûlés döntött a haderõ átalakításáról, akkor a honvédség feladatait a biztonsági kockázatok figyelembevételével határozta meg.

Az Országgyûlés ebben a határozatában egyúttal arról is döntött, hogy amennyiben a feladatok megoldására való képesség és a biztonsági kockázatok összhangja bármilyen okból felbomlana - vagy azért, mert nem a tervek szerint megy végbe a haderõ-átalakítás, vagy azért, mert jól terveztünk, de nem annak megfelelõen hajtjuk végre, vagy azért, mert a biztonsági kockázatok változtak -, ennek kontrolljaként a tárca, illetve a kormány félévenként számoljon be a honvédelmi bizottságnak.

Azért vagyok szerencsés helyzetben, mert az elsõ félévrõl szóló beszámoló az elmúlt héten történt meg, amikor Keleti György miniszter úr a tárca, illetve a kormány beszámolóját a bizottság elé terjesztette. Az ellenzéki és a kormánypárti képviselõk részérõl egyaránt felmerültek mindezek az aggodalmak és momentumok, amelyeket a képviselõ úr is felsorolt, de hadd mondjam el, hogy a bizottság határozata végül is egyetlen mondatból állt, ez a mondat pedig így szól: "A honvédelmi bizottság a kormány beszámolóját tudomásul vette."

A honvédelmi bizottság tehát nem kezdeményezett semmiféle módosítást, leállítást, következésképpen nem látja úgy, hogy a haderõ-átalakítás jelenleg az ország biztonságát veszélyeztetné. Sajnálatosnak tartom, hogy másnap valamennyi napilapban ezzel ellentétes tudósítások jelentek meg.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage