Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE, a honvédelmi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Országgyûlés honvédelmi bizottsága április 24-én zárt ülésen több órán át, közel négy órán keresztül vitatta meg Keleti György miniszter úrnak, a minisztérium vezetõinek és a magyar hadsereg vezetõ tábornokainak igen részletes, alapos beszámolóját a 88/1995. számú határozatunk végrehajtásával kapcsolatban. Az ügy jellegébõl adódóan zárt volt a tárgyalás és a megbeszélés. Ennek során egyértelmûvé vált, hogy szükséges volt - az utolsó, a 24. órában történt - az országgyûlési határozat meghozatala. Annak a végrehajtásával vált lehetõvé, hogy a Magyar Honvédség egyáltalán finanszírozható maradt és megindult az átalakulás a haderõreform irányába.

Az Országgyûlés honvédelmi bizottsága nagy szótöbbséggel elfogadta, tudomásul vette a beszámolót. Fél év múlva, legkésõbb szeptemberben újabb beszámolóra kerül sor, amikor a második félévi tapasztalatokat fogjuk értékelni.

Fölreppentek hírek, hogy bizonyos korrekciókra van szükség. Ezek a korrekciók kisebb jellegûek, a lényeget nem érintik, és abból adódnak, hogy határozatunk meghozatala után bizonyos változások történtek. Ilyen volt az IFOR-mûveletekben való részvételünk és az IFOR-bázis átengedése.

Ugyanakkor nem tartom helyesnek, hogy ilyen fontos kérdéseket öt percben az ország nyilvánossága elé öntünk. Itt ezt nem tudjuk megtárgyalni. Ennek a plénuma az Országgyûlés honvédelmi bizottsága, és ha ott megtárgyaltuk, akkor kerülhet ide a plénumra, és nem így elõrángatva.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage