Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Átérzem az aggodalmát. És ha figyelemmel kísérte a sajtót, akkor azt is látta, hogy a kormányban ez a kérdés nem úgy van napirenden, mint ahogy ön most itt interpretálta, és azt is érzékelhette, hogy a szakmai körök egyetlenegyszer sem foglalkoztak azzal, hogy akár az állat-egészségügyi, akár a növényvédelmi szolgálatot megszüntessék és annak mûködését átalakítsák.

Arról van szó, amit ön is helyesen mondott, hogy egy átalakításra, egy korszerûsítésre igenis szükség van a költségtakarékosság érdekében, ami ezen szervezeteknek a gazdálkodását, az infrastruktúráját, a pénzügyi elszámolási rendjét és bizonyos mértékben az általuk kiadott határozatok hatósági jogszabályi felügyeletét jelenti. A szolgálat - mint ahogy ez volt eddig is - , változatlanul a minisztérium közvetlen irányítása alatt marad mind az állat- egészségügyi, mind pedig a növényvédelmi vonalon. Azok az érvek és azok az indokok ugyanis, amelyeket ön elmondott - és itt, mindnyájunk megelégedésére, úgy hiszem, hogy ezzel egyet is tudunk érteni -, megkövetelik ennek a félkatonai, nagyon keményen fölépített szervezetnek azt a hatékony mûködését, amelyet az Európai Unió elfogadott, elismert, és amelyre nézve az elõzõ év végén a szolgálatok mûködését szabályozó törvényeket ez az Országgyûlés meg is hozta.

Tehát aggodalmát ilyen mértékben, hála a jó Istennek, nem kell hogy osszam, és a kormány sem foglalkozik ilyen drasztikus megoldással, amely csak kárt okozhatna. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage