Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Toller László képviselõtársammal együtt az igazságszolgáltatás területén dolgozó bírák, ügyészek, bírósági és ügyészségi dolgozók elõmeneteli rendszerére vonatkozó törvény módosítását javasoljuk, oly módon, hogy ezeken a szakmai területeken, ezekben a hivatáságakban a hivatás megtartó erejét növeljük.

A tisztelt Ház elõtt talán kevéssé ismert, hogy ma a magyar bírói kar több mint 50 százaléka öt évnél rövidebb ideje bíráskodik. Ez többek között annak is köszönhetõ, hogy az elmúlt években megtett pozitív lépések ellenére ennek a hivatásnak a megtartó ereje nem túl nagy: nagy számban hagyják ott több éves gyakorlattal rendelkezõ bírák, ügyészek a munkájukat. Ez mindenekelõtt a jogkeresõ polgárokat sújtja, a jogkeresõ polgárok számára okoz nehézséget, hiszen már megkezdett ügyek húzódnak el ennek következtében, illetõleg adott esetben csökkenhet a szakmai munka színvonala.

Indítványunkat az 1995-ös - a '96-os költségvetésre vonatkozó vitában is elõterjesztettük a szakmai érdek-képviseleti szervek támogatásával és a velük való egyeztetés után. Akkor - két szavazat híján - az Országgyûlés a '96. évre vonatkozóan nem támogatta az indítványunkat. A nagyarányú támogatás reményt ad arra, hogy ebben az évben, nyugodtabb körülmények között megvitatva a kérdést, a támogatás meglesz a javaslathoz, és '97. január 1-jétõl az általunk javasolt megoldás gyakorlattá válhat, és azokat a bírákat, ügyészeket, akik három évnél régebben dolgoznak a pályán, jutalmazhatja ilyen módon a törvény.

Köszönöm a türelmet, és kérem a támogatásukat. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage