Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A Deutsch Tamás és jómagam által beadott törvénymódosítás két területet kíván érinteni. Az egyik egy kisebb módosítást tesz szükségessé. Nevezetesen: a hatályos médiatörvény szerint január 1-jétõl a Duna Televízió közszolgáltató szervezetnek minõsül. Korábban a helyi adókról szóló törvény erre nem tért ki, ezért javasoljuk, hogy ez kerüljön módosításra.

A másik módosítás egy komolyabb területet érint, nevezetesen azt, hogy 1991-ben, amikor elfogadtuk a helyi adókról szóló törvényt, akkor a törvény úgy rendelkezett, hogy a villamos- és gázenergia-szolgáltatást nyújtók adómentességet élvezzenek. Ezzel mi akkor teljes mértékben egyet is értettünk. Azóta azonban eltelt közel öt év, azok az intézmények, cégek, amelyek ebbe a körbe tartoztak, ma már nem állami többségû vállalkozások, vállalatok, azok ma már többségében magánkézben vannak. Tehát semmi nem teszi indokolttá azt, hogy az erre a területre szóló adómentességet a késõbbiek során is fenntartsuk.

Mindezek alapján javasoljuk, hogy az az adómentesség a helyi adókról szóló törvényben, amely a gázenergia- és villamosenergia-szolgáltató cégekre terjed ki, szûnjön meg, és a késõbbiek során a helyi önkormányzatnak legyen lehetõsége arra, hogy ezeket is a helyi adótörvény hatálya alá vonva adóztassa.

Véleményünk szerint egyébként az, hogy egy magáncég adómentességet kap törvényen keresztül, sérti a versenysemlegességet, emiatt bárki nyugodtan akár az Alkotmánybírósághoz is fordulhatna, hiszen ma már ezen a területen is piaci szabályok érvényesülnek. Ehhez kérjük tisztelt képviselõtársaink támogatását.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage