Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször is szeretnék egyetérteni azzal, amit ön beszédének a végén mondott, tehát azzal, hogy a csatlakozás egész folyamata és a csatlakozás gondolata ne váljon belpolitikai csatározások tárgyává.

Annyit ígérhetek a kormány nevében, hogy mi nem fogjuk belpolitikai csatározások tárgyává tenni ezt. Egyetértünk abban is, hogy a kérdõív - amelyet egyébként szeretnék itt bemutatni önöknek a maga fizikai valóságában... (Felmutatja a könyvet)..., tehát errõl az okmányról, errõl a 157 oldalas kérdõívrõl van szó - kitöltésében is számítunk a parlamenti pártok együttmûködésére. Már korábban is jeleztük, hogy elsõsorban a két illetékes bizottságon - az európai integrációs bizottságon és a külügyi bizottságon - keresztül szeretnénk e munkába bevonni a parlamenti pártok képviselõit is. A kormány tehát nyitott, sõt kezdeményezõ abban a tekintetben, hogy egy széles körû együtmûködés valósuljon meg ezen a téren.

Engedje meg, hogy nagyon röviden reagáljak arra a három fontos elemre, amit ön felvetett. Elõször is, amikor a magyar kormány bármely képviselõje valamiféle külsõ kényszerre hivatkozik vagy nem is kényszerre, hanem elõírásra, akkor mindig hozzáteszi - az én tapasztalataim szerint, s én magam is mindig ezt teszem -, hogy ez egyébként is érdekünk. Azért kell nekünk költségvetési egyensúlyt elérnünk, azért kell javuló gazdasági teljesítményt mutatnunk, azért kell a nyugatival harmonizáló jogrendet kialakítanunk, mert ez akkor is érdeke Magyarországnak, ha nem kerülünk be az Európai Unióba.

A második fontos kérdés, amirõl említést tett: a kommunikációs stratégia. Szeretném elmondani önnek, hogy ebben az évben indult be komoly anyagi eszközökkel a kommunikációs stratégia megvalósítása. Több Európa Napot tartottunk már eddig. Épp ezen a héten is tartunk Veszprémben egy Európa Napot. Számtalan konferenciát, szemináriumot szervezünk, televíziós adásokat folytatunk, tehát mûködik ez a dolog.

Végezetül utolsó mondatként, létrejött az integrációs államtitkárság, tehát az ön által hiányolt központi koordinációnak az elsõ, legfontosabb intézménye megvalósult.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage