Tímár György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Amikor Európát keressük, akkor elsõsorban azt kell tudomásul vennünk, hogy Európa bennünk van. Személy szerint mindannyiunkban ott a lehetõség és a lehetõség elvetése is. Ugyanis - megítélésem szerint - az Európához való tartozottság nem holmi földrajzi vagy gazdasági kapcsolat, hanem a saját emberségünknek, embertársaink velünk való egyenértékûségének a ténye. Annak a ténye, hogy nem akarjuk a másik embert semmilyen módon hátrányba szorítani, kényszeríteni, de ugyanakkor önmagunkat sem vagyunk hajlandók megalázni bárki elõtt. Az európaiság az alapvetõ emberi jogok diszkriminációs tényleges gyakorlatának a korszaka.

Ezt még nagyon sok jelzõvel lehetne felruházni. Hivatkozhatnék az emberi gondolkodás hajnalára, amikor is kõtáblába vésve, az akkori szemléleteknek megfelelõen isteni kinyilatkoztatásnak deklarálták az Európához, az emberséghez, az emberiség egyenjogú tagságához való kapcsolódást. Ma ezt az alapvetõ emberi jogok alkotmányunkban is deklarált tézisei fejezik ki.

Tehát akkor, amikor mi - a papírforma szerint - közeledünk Európához, akkor a saját becsületünkhöz kell közelednünk. Nem szabad célt téveszteni és továbbra is magunkon viselni a negyven-ötven évi diktatúra azon szándékát, amely génhibássá és kifilézetté próbálta tenni a mi magyar társadalmunkat.

Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage