Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Nagy figyelemmel hallgattam Varga Mihály képviselõtársam elõadását. Meg kell mondanom, hogy elég kevés konkrétumot igyekezett mondani a képviselõ úr. Mikor Gyimóthy úr fölvetette a bakonyaljai gázellátás kérdését, akkor már egy olyan konkrét kérdést hallottunk, amellyel egyébként az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium éppen most foglalkozik; mert ott valóban probléma van egy ügyben.

Az ilyen általános fölvetésekkel, amelyeket Varga úr itt a hangulat kedvéért elmondott, nem nagyon sokat tudunk - õszintén szólva - kezdeni. Természetesen mindig vannak viták a körül, hogy melyik beruházási költség terhelné a fogyasztót és melyik a szolgáltatót. Látni kell, ez egy annyira bonyolult probléma, hogy nagyon nehéz itt mindig a pontos elválasztást megtenni. A vonatkozó szabályzatok megvannak, a gyakorlat kialakulóban van, és azt hiszem, az Energia Hivatal is, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium is, meg a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség is azon van, hogy minél jobban védje ezekben a vitákban a fogyasztók érdekeit.

Hogy mi az indokolt befektetés és mi a nem indokolt befektetés: ezzel az Energia Hivatal és az õt segítõ más állami szervek alaposan foglalkoznak az árak kialakításánál. És én azt hiszem, hogy itt is a gyakorlat kialakulóban van, és a gyakorlat igenis a fogyasztók érdekeit szolgálja, az ország érdekeit szolgálja, nem pedig azt, amit Varga képviselõ úr elmondott.

Én arra szeretném végül is biztatni Varga képviselõ urat, hogy a problémáknál a konkrét problémákat hozza elõ. És talán célszerûbb ezekkel megkeresni az illetékes állami szerveket, amelyek mindig állnak a képviselõ úr, vagy az általa képviselt állampolgárok rendelkezésére. A problémákat megoldani valószínûleg célszerûbb, mint itt az Országgyûlésben általánosan és hangulatkeltõ módon beszélgetni róluk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok képviselõinek padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage