Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN, mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Asszony! Kis híján hat percig beszélt, és túl sok mindenrõl ahhoz, hogy két percben mindenre reagálni tudnék. Kérem, hogy attól a vádtól, hogy hozzászólásának csak egy kiragadott részletével foglalkozom, szíveskedjenek majd megkímélni, mert nem lesz többre idõm.

Ami a televízió mûsorainak kritikáját, azok közszolgálati jellegét illeti: immáron van egy médiatörvény, immáron felálltak a kuratóriumok. Én úgy gondolom, hogy amennyiben ez kifogás alá eshetik, akkor ezt a kuratóriumoknál, azok elnökségénél kell szóvá tenni, nem a parlament elõtt.

A magam részérõl nem tudom, hogy az ország egy-két vezetõ politikusával készített interjú megsérti-e a közszolgálatiság kritériumát - de nem is én vagyok hivatott ennek eldöntésére, hanem a kuratóriumok.

Ami a közoktatási törvénnyel kapcsolatos megjegyzéseit illeti, én õszintén szólva nem tudom, ön honnan tudja, melyik paragrafusban mi van - minthogy mi magunk még nem tudjuk. (Varga Mihály: El kell olvasni!) A közoktatási törvény módosításának tervezete még mindig egyeztetés alatt áll. Azt azonban kifejezetten vitatom - merthogy ez az ország nyilvánossága elõtt hangzott el, és valóban kellõ rossz hangulat keltésére alkalmas -, hogy a közoktatási törvénynek volna olyan hatása, hogy eszerint több tízezer pedagógus elbocsátására kerülne sor. Készültek számítások. A számítások tól-ig határok között mozognak, és éppúgy szerepel bennük az, hogy bizonyos paraméterek esetén további pedagógusok felvételére van szükség... (Derültség az MDF és az MDNP padsoraiban.).., mint az, hogy néhány ezer pedagógus munkaköre megszûnik. Több tízezres nagyságrendrõl azonban csak akkor lehet beszélni, hogyha minden tekintetben mindenütt a törvény által elképzelt szélsõ értéket tekintjük, magyarán, hogyha körülbelül nyolc-tíz község lakosságát egyesítjük ahhoz, hogy mindenütt maximális osztálylétszámot lehessen csinálni. Ebben az esetben természetesen elképzelhetõ lehet, ilyenre azonban nem hiszem, hogy a közoktatási törvény következtében sor kerülhetne. A közoktatási törvény tervezete sokkal inkább fékezni igyekszik azt a... (Az elnök halk csengetéssel figyelmezteti a felszólalót a rendelkezésére álló idõ leteltére.)... - utolsó mondat, elnézést kérek - fékezni igyekzik azt a leépítési hullámot, ami megindult. Ennek a következményeit pedig a kormány örömmel vállalja. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage