Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Országgyûlés! Személyes érintettség okán van lehetõségem szólni, hiszen másként napirend elõtti vitában nincs megszólalási lehetõségem jelenleg.

Toller László képviselõtársunk említett egy olyan feltételezett javaslatot, amelyben Göncz Árpád köztársasági elnök úrral szerepelnék. Nagyon kérem és nagyon megköszönném, ha ide varázsolná ezt a szöveget, mert számomra elképzelhetetlen, hogy ez megszülethetett.

De legyen szabad ebben a felszólalásban is egy nagyobb összefüggésre utalni a napirend elõtti felszólalások elhárításával kapcsolatban. (Dr. Eörsi Mátyás: Ezt szabad, elnöknõ? - Dr. Toller László: Ez nem személyes érintettség!) A napirend elõtti felszólalásokkal kapcsolatban én a kormánypártoknak azt a talán nem is egészen tudatos törekvését látom, hogy ne csak a kormányhatalmat monopolizálják, hanem megpróbálják az ellenzékiséget is monopolizálni az Országgyûlésben és a magyar politikai életben. (Dr. Toller László: Hol a személyes érintettség?!) Megtalálni azt a kalapot, amivel kétfelé lehet köszöngetni. Ezt a magyar politikai élet és a magyar parlamentarizmus egyik legaggasztóbb jelenségének látom. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Elnök asszony, ez nem személyes érintettség!) Vegye tudomásul a kormány és a kormánypártok, hogy az õ tisztjük a kormány politikájának magyarázata, elfogadtatása, az érvelés mellette. De azt a játékot, amelyik itt kisajátítani kívánja a kormányra... (Közbeszólás a bal oldalról: Házszabály!)... tartozó feladatok mellett az ellenzékiséget, ezt nem tartom sem helyeselhetõnek, sem politikusnak, sem etikusnak. Mert a kétféle hullám összecsaphat a fejek fölött.

Köszönöm. (Varga Mihály: Így van! - Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage