Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): A Dobos Krisztina képviselõtársunk által felvetett kérdés két részbõl állt. Az egyik: az elektronikus médiák pártatlanságát, közszolgálatiságát érintette, a másik pedig egy általa fontosnak ítélt kérdésre hívta fel a figyelmet, amely fájdalmasan vagy sajnálatos módon hiányzik a magyar újságírók vagy média szakemberek figyelmének a kereszttüzébõl. Ehhez szeretnék kapcsolódni. Itt néhány félreértést kellene tisztázni.

Az egyik, természetesen nem volt tervezet Szabad György vagy Göncz Árpád aláírásával, mint ezt valamennyien tudjuk, de ez a kisebbik baj. Olyasfajta törvény sem volt, amelyik a pedagógusok ön által említett óraszámemelését tartalmazta volna. Pontosan az ellenkezõjérõl volt szó. Éppen az elõzõ ciklusban, '90-94 között csökkentették az érintett réteg óraszámát 20-ról 18 órára. Lehet ezen vitatkozni, hogy helyes volt-e ez vagy sem, megtérült-e az oktatás szakmai színvonalában, minõségében ez a lépés, ami nem kis áldozatokkal járt az önkormányzatok és közvetve a költségvetés részérõl is. Csak éppen az ellenkezõjét állítani nem helyes annak, ami történt.

Itt valamennyien tudjuk, hogy a kormány kifejezett szándéka, többször deklarált célja, hogy emeli a pedagógusok óraszámát, szigorítja az osztálybontásokat és így növeli az átlagos osztálylétszámokat. Errõl vitatkozni mindenképpen szükséges, hogy indokolt-e vagy sem, és nem árt a következményekkel is szembesülni, hogy a legszûkebb kalkulációk szerint 20-24 ezer álláshely megszüntetésével jár ez a lépés. Mérlegelni kell, hogy ez hány pedagógus elbocsátását jelenti közvetlenül, de eltagadni, azt mondani, hogy nem tudunk errõl, nincs pontos információnk, szerintem rövidlátó vagy - mondjuk ki - struccpolitikának nevezhetõ. Ennyit szerettem volna hozzátenni a napirend elõtti vitához. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage