Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Kénytelen vagyok önnek feltenni a kérdést, bár az egész Földmûvelésügyi Minisztériumnak és az egész kormánynak szól ez a kérdés, és az a sok feszültség, amely ebbõl a kérdésbõl sugározni fog. Nem a magam nevében szólok, hanem több tízezer állattartó nevében; és ez nemcsak a sertéstartók kérése - bár most elsõsorban arról fogok szólni -, hanem az egész állattenyésztésre jellemzõ. Az amúgy is leépült mezõgazdaságon belül az állattenyésztés kritikus helyzetbe, a végveszély állapotába jutott.

Nézzük a sertéstartókat! Fél év alatt közel 50 forinttal csökkent a hízott sertés felvásárlási ára, míg az alatt négyszer emelték a táp árát. Ezt egy ágazat sem bírja ki. Hat-nyolc évvel ezelõtt 10 millió sertés volt Magyarországon; ma 5 millió alá csökkent a sertések száma. Mégis, ezt a mennyiséget se bírják a sertéstartók, a sertéshízlalók eladni, és nem a minõség miatt, ezt nagyon jól tudja az államtitkár úr, hiszen a magángazdák többsége is nagy fehér és lapálysertéseket tart, hála a korábbi években kihelyezett nõivarú állatoknak, az állami támogatásnak; de mégse tudják eladni. Ma hat-nyolc héttel késõbb veszik át a sertéseket, amelyek túlsúlyosak lesznek, és az amúgy is csökkentett árnál még kevesebbet adnak értük, hisz kiszaladnak a 130 kilóból.

Kérdezem az államtitkár urat, miket gondoltak ki. A garantált ár se érvényesül ebben az ágazatban. Nem érvényesül, bár ön megcáfolja, hogy ez csak a minõségi sertésekre vonatkozik; ám a magántermelõknél ez nem érvényesül. De sok szakmai tekintély azt mondja, hogy a havi garantált áraknak és a havi irányáraknak kellene már érvényesülni, hisz egy januárban megadott ár decemberre a 25 százalékos infláció mellett jóval kevesebbet ér.

Kérdezem államtitkár urat, ezt a hirtelen gondot, ami most jelentkezett a sertéshízlalóknál, a sertéstartóknál - hogy abszolút veszteségesen termelnek, a sertéseket le se tudják adni, vagy hosszú idõre veszik át a sertéseket - milyen állami intervencióval, hogyan gondolják megoldani. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP-frakció soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage