Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! A garantált árról csak annyit, hogy az egy biztonsági, utolsó védõár, amely nem tartalmazhat nyereséget. A jelenlegi piaci árak ennél a garantált árnál még magasabbak, tehát ilyen jellegû intervencióra nincs szükség.

Amit ön az irányárral kapcsolatban mond, az egy másik dolog. Az irányár meghirdetése a terméktanácsok dolga. Várjuk, hogy ilyen irányár meghirdetésére sor kerüljön, aminek jelentõs mozgásánál az állam természetesen beavatkozási kényszerrel is bír.

Ami a kintlévõ sertések számát illeti: körülbelül 50 ezer sertésnek nem látszik jelenleg a piaci helyzete. Ennek az 50 ezer sertésnek 85 százaléka nem minõsíthetõ sertés, tehát a "Europe" minõsítési rendszerben ez csak az "O" és a "P" minõségi kategóriát tudja elérni, amelyhez még irányárat sem, sõt exportszubvenciót sem lehet igényelni.

Mire gondolunk és mit szeretnénk csinálni? A terméktanácsok péntekre el fogják készíteni azt a javaslatukat, amit a jövõ héten a rendtartási bizottság elé terjesztünk. A következõ variációk jöhetnek szóba: a jó minõségû, illetve minõsíthetõ sertések esetében elképzelhetõ egy élõállat-kiviteli állami támogatás - arról nem nagyon szólnék, hogy ez kilónként hány forintot jelenthet -, ami a felvásárlási árakra természetesen közvetlen hatást tud gyakorolni.

Azon is gondolkozunk, hogy azok a vállalatok, amelyek most a felvásárlást hitelbõl kénytelenek végrehajtani, állami hitelkamat-támogatást vehessenek igénybe, illetve a tárolási költségek részben állam által történõ ellentételezésére is sor kerülhet.

Egy jó hírem is van: a második negyedévben az európai piac megmozdult; a második negyedévi kvótáknak 73 százalékát sikerült kitölteni, míg az elsõ negyedévben ez alig volt 30 százalékos. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a jó minõségû és a Europe-minõsítésnek megfelelõ sertések piaci helyzete konszolidálódni fog.

Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage